Royaltywatcher Mario Danneels: "Dat een half zinnetje in mijn boek tot dit zou leiden: nooit verwacht"

Mario Danneels
AP Mario Danneels
"Wat een ongelofelijke overwinning voor Delphine!" Koningskenner Mario Danneels (38) - die de bal goed 20 jaar geleden aan het rollen bracht met zijn boek 'Paola. Van 'la dolce vita' tot koningin' - kan zijn blijdschap amper onderdrukken. Volgens hem kón Albert het gewoon niet meer ontkennen.

Het was Danneels die in 1999 ongewild zorgde voor een breuk tussen Delphine en haar vader. Kort voor het huwelijk van Filip en Mathilde maakt hij het bestaan van Delphine wereldkundig in zijn boek over koningin Paola. Het nieuws zat verstopt in een vage verwijzing: “De eega’s van de drie Leopolds en van Albert I mochten dan berusten in de buitenechtelijke kinderen van hun echtgenoot, Paola weigerde zich lijdzaam neer te leggen bij de halfzus van haar kinderen”, klonk het. De zin ontketende een mediastorm. Albert geeft publiekelijk amper een krimp, maar nadat het boek in de rekken komt, krijgt Delphine opeens geen koninklijke geschenken meer. Ze besluit haar vader op te bellen, maar die heeft er geen oren naar -: “Jij bent mijn dochter niet”, zegt Albert en haakt de hoorn in. Een paar jaar later sleept Delphine hem voor de rechter.

"Nooit gedacht dat dit zoveel later de uitkomst zou zijn van dat ene halve zinnetje in mijn boek”, reageert Danneels. “Zeker in de beginjaren van haar strijd zag het er niet goed uit, met enkele uitspraken in haar nadeel. Maar het maakte haar nog meer verbeten om te vechten voor erkenning en gerechtigheid. Uiteindelijk heeft ze Albert juridisch met de rug tegen de muur gekregen. Chapeau voor haar - ze stond toch tegenover een staatshoofd. Toegegeven, ook mij geeft dit toch wel een beetje voldoening."

Er was volgens Danneels voor Albert werkelijk geen ontkennen meer aan. "Wellicht heeft hij er nu voor gekozen zichzelf én Paola nog meer ellende en gezichtsverlies te besparen. Had hij haar nu niet erkend, dan had de rechtbank dat wel in zijn plaats gedaan. En dan kwamen ook andere bewijzen naar buiten, zoals brieven aan mevrouw de Selys Longchamps en familiefoto's, die hun innige band zouden aantonen.”

REUTERS26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Ameye

  Chapeau dat dat ventje de emotionele band tussen die twee vernietigd heeft uit sensatiezucht

 • Theo van Dijk

  Ehh... ik heb het script goedgekeurd... dus? Maar ik ben de drukker van het boek... dus? O, en ik heb een boekhandel.. dus ? Wil nu iedereen een beetje aandacht zoeken?

 • Jan Lambert

  volgende keer 2x nadenken, ik zou dat ook niet graag tegenkomen dat er over mijn privé zo wordt geschreven !

 • Ivan Emmerechts

  En nu ben je fier of wat ? Had je dat ene zinnetje niet geschreven had er nooit een breuk geweest tussen Delphine en Albert.Mensen zoals jij....bah

 • Van Camp Robin

  Hij doet net alsof hij alles alleen opgelost heeft. Over arrogantie gesproken...