Regering wil dotatie prins Laurent met 15 procent verlagen: "Disproportioneel"

Prins Laurent verscheen gisteren na vijf maanden terug op het toneel.
Joel Hoylaerts - Photo News Prins Laurent verscheen gisteren na vijf maanden terug op het toneel.
De regering zal de Kamer voorstellen de dotatie van prins Laurent voor volgend jaar met 15 procent te verlagen, omgerekend zo'n 46.000 euro. De maatregel komt er omdat de prins onaangekondigd aanwezig was op een feestje op de Chinese ambassade. Dat werd vernomen bij de woordvoerder van premier Charles Michel.

De sanctie voor prins Laurent komt niet onverwacht, maar liet wat op zich wachten. De premier had meermaals aangegeven dat hij eerst juridisch studiewerk wilde verrichten alvorens het dossier naar de ministerraad te brengen.

Prins Laurent was afgelopen zomer zonder toestemming van de regering en in legeruniform aanwezig op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger. Het was niet de eerste keer dat de prins buiten de lijntjes kleurde. In het verleden heeft deze regering, maar ook de vorige, al meermaals geprobeerd de prins aan de regels te herinneren. "De regering vraagt dat de prins de wet respecteert", luidt het.

Advocaat wil nog niet reageren

De advocaat van prins Laurent, meester Laurent Arnauts, heeft deze namiddag al kort gereageerd op het bericht. "Dit is een sanctie zonder voorgaande", klink het. "Dit is disproportioneel, want het is de facto zowat de hele jaarlijkse nettobezoldiging van de prins."

Prins Laurent krijgt jaarlijks een dotatie van 307.000 euro. Daar houdt hij, volgens zijn advocaat, 85.000 euro bruto per jaar van over. Netto is dat ongeveer de helft. Volgens meester Arnauts verdient de prins zo evenveel als een parlementslid. De rest van zijn dotatie zijn werkingskosten. Geld dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om zijn publieke optredens te financieren. Ook parlementariërs of diplomaten krijgen zulke vergoedingen.

Dat de regering wil snijden in de dotatie van Laurent, noemde Arnauts eerder in een brief een schending van de mensenrechten. Volgens zijn advocaat is de wet waarop de regering zich beroept, in strijd met de grondwet en de rechten van de mens. Arnauts betreurt de beslissing van de regering. De premier had hem immers verzekerd, ter gelegenheid van zijn verhoor op 25 september 2017, dat de rechten van de verdediging "nauwlettend" zouden worden nageleefd. "De regeringsleider werd dus duidelijk niet gevolgd daarin", klinkt het.
289 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • victor vandesande

  neem ze helemaal af en laat hem werk zoeken. Maar dan ook huur betalen voor zijn Villa Clementine : is ongeveer 4.000 € /Maand waard aan huur, dus....zien of hij werk vindt en of hij nog aan 308.000 € komt...

 • Marc Tersago

  Voor de gewone mens, kan men maar niet diep genoeg in zijn zakken zitten tot de laatste nikkel.. Bij de monarchie, grootverdieners en politiekers, is het pluisje in de zak zelfs teveel..

 • dirk clemeur

  Niet getreurd binnenkort is er indexsprong en heeft hij misschien nog meer dan daar voor. Wanneer gaat men deze poppenkast eens afschaffen !

 • Michel Roman

  Wat men de werkende klasse afgenomen , lees bestolen heeft , is ook ongeveer dat percentage. Is dat dan niet disproportioneel ?

 • lucien vercaeren

  Dat dienen dikke luirik gaat werken zoals al de rest, hij zal zelf niet vragen wie zijn pensioen betaald ! , dat zijn wij die gans ons leven hard gewerkt en uit gemelkt door vadertje staat, maar dat werkwoord zal hij zelfs niet kennen zeker. Gewone mens krijgt max. 900Eu/maand daarmee moet hij verder.