Queen riddert Britse redders van Thaise voetballertjes

De duikers Chris Jewell, Connor Roe, Jim Warny en Rob Harper, die hielpen bij de bevrijding van de Thaise jongetjes uit de grot.  Jewel, Roe en vijf anderen ontvangen daarvoor een koninklijke onderscheiding.
AFP De duikers Chris Jewell, Connor Roe, Jim Warny en Rob Harper, die hielpen bij de bevrijding van de Thaise jongetjes uit de grot. Jewel, Roe en vijf anderen ontvangen daarvoor een koninklijke onderscheiding.
Zeven Britse duikers die eerder dit jaar op spectaculaire wijze twaalf Thaise voetballertjes redden uit een grot in Thailand, ontvangen van de Britse koningin Elizabeth een hoge onderscheiding. Drie van hen worden geridderd, vier anderen krijgen burgelijke decoraties. 

De duikers Joshua Bratchley, Connor Roe en Vernon Unsworth ontvangen van koningin Elizabeth een ridderorde voor de belangrijke rol die ze speelden in de bevrijding van de groep Thaise jongens uit de grot waarin ze waren komen vast te zitten. Richard Stanton en John Volanthen, die als eerste bij de jongens waren, Christopher Jewell en Jason Mallinson ontvangen burgelijke onderscheidingen voor hun getoonde moed en dapperheid.

De Britse koningin Elizabeth heeft traditiegetrouw aan het eind van het jaar vele bekende en onbekende landgenoten gedecoreerd.
AFP De Britse koningin Elizabeth heeft traditiegetrouw aan het eind van het jaar vele bekende en onbekende landgenoten gedecoreerd.

Twiggy ‘dame’

Ook het model Twiggy en Michael Palin, voormalig lid van het comedygezelschap Monty Python en daarna documentairemaker, ontvangen koninklijke ridderordes in de jaarlijkse Britse ‘lintjesregen’.

Twiggy.
AP Twiggy.

Twiggy is door koningin Elizabeth onderscheiden met een damehood, een koninklijke ridderorde. Lesley Hornby (69), zoals Twiggy in het echt heet, krijgt de prijs voor haar werk in de mode- en kunstwereld en haar inzet voor goede doelen, zo meldt de BBC.

Michael Palin (75) is het eerste lid van het legendarische comedygezelschap Monty Python dat deze hoge onderscheiding krijgt. Na zijn comedycarrière legde hij zich toe op het maken van cultuur- en reisprogramma’s op de Britse televisie.

Michael Palin in Brazilië voor een van zijn reisprogramma's.
BBC Michael Palin in Brazilië voor een van zijn reisprogramma's.

Ook Gareth Southgate, de bondscoach van het Engelse voetbalteam, en aanvoerder Harry Kane, kregen een onderscheiding. Zij haalden met hun ploeg de halve finales van het WK voetbal, waar Engeland uiteindelijk als vierde eindigde.

Op 1 januari krijgen meer dan 1100 Britten, zowel bekende als onbekende, hun onderscheiding uitgereikt.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Elisa deJong

    Vind dat alle duikers hun leven op het spel gezet hebben en alle 7 geridderd hadden moeten worden... Echt topprestatie..

  • mark germanus

    Zij is echt een toffe koningin,op naar de 100 !