Queen looft “plichtsbesef” van klimaatjongeren in kersttoespraak

De Britse koningin Elizabeth
EPA De Britse koningin Elizabeth
De Britse Queen Elizabeth II heeft in haar kersttoespraak het engagement geprezen van de jongere generaties in verband met de klimaatcrisis. "De uitdagingen waarmee veel mensen vandaag worden geconfronteerd zijn misschien anders dan die waarmee mijn generatie te kampen had, maar ik ben getroffen door de manier waarop de jonge generaties een gelijkaardig plichtsbesef tonen tegenover de bescherming van ons milieu en ons klimaat", zei ze.

Tijdens haar toespraak benadrukte de koningin dat haar familie en haar land een hobbelig parcours hebben afgelegd, maar ze vermeldde ook enkele mooie momenten, zoals de geboorte van Archie, de zoon van prins Harry en Meghan Markle. 

Nochtans hadden de media er gisteren al op gewezen dat naast de Queen foto's staan van de koninklijke familie, maar dat Harry en Meghan ontbreken.
Volgens royaltywatchers is dat een teken dat het niet botert tussen de broers Harry en William. De hertog en hertogin van Sussex vieren Kerstmis trouwens niet met de rest van de familie in Groot-Brittannië, maar wel in Canada, waar Meghan zeven jaar gewoond heeft.

Te midden van de onzekerheden in het land, zoals de hevige discussies rond de brexit, benadrukte de Queen ook dat "positieve dingen bereikt kunnen worden als mensen oude conflicten opzij kunnen zetten en samen kunnen komen in een geest van vriendschap en verzoening".

Queen Elizabeth verwees ook naar de 75ste verjaardag van D-Day en de 50ste verjaardag van de maanlanding. Met het nieuwe decennium voor de deur, is het belangrijk om te herinneren dat "kleine stapjes, niet de reuzensprongen, de meest duurzame veranderingen veroorzaken", besloot ze haar toespraak.

De Britse koninklijke familie woonde vandaag ook de traditionele kerstmis bij op het koninklijk landgoed in Sandringham. De echtgenoot van de Queen, prins Philip, was niet aanwezig. Hij werd gisteren pas ontslagen uit het ziekenhuis na een verblijf van vier nachten.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rachel Cousse

  Hoor ze praten, de hypocrieten. Koningshuizen moeten hun mond houden over de bescherming van ons milieu en ons klimaat. Zij horen bij de grote vervuilers. Ze kennen geen tram of amper fiets, ze reizen aanhoudende. Hun kolossale (meerdere) huizen moeten verwarmd worden en van verlichting voorzien, hun parken onderhouden. Al hun personeel moet een eigen kamer met verwarming en elektriciteit,,,,en we kunnen zo verder het lijstje afgaan. Ik heb de pest aan die kerstboodschappen.

 • Rudy Hemmeryc

  Als wereldvreemdheid een gezicht krijgt.

 • lieve vanderstraeten

  Niet te geloven, al haar paleizen en kastelen worden dag en nacht verwarmd zonder dat ze er is, de vliegreizen die ze met grote vliegtuigen waar ze alleen in zit, hoeveel auto’s zou ze hebben. En dit geldt niet alleen voor haar, maar voor heel de familie als ook de kleinkinderen. De schaamte voorbij.

 • dani Mertens

  De green deal kost meer dan 5000 euro per gezin per jaar. Die jongeren zullen later verwonderd zijn als hun welvaart verdwenen is.

 • Huub Lemmens

  Zou beter naar eigen ecologische afdruk kijken met al haar kastelen, huizen, vliegtuigreizen,auto's .... Schijnheilig gewoonweg