Profiel: Ari Behn (1972-2019) bleef als man van prinses Märtha Louise controversieel

Ari Behn en  Märtha Louise in 2010.
Ari Behn en Märtha Louise in 2010.
Het overlijden van schrijver en kunstenaar Ari Behn (47) is deze avond 'breaking news' in Noorwegen. Behn was controversieel, zat met zichzelf in de knoop getuige zijn vorig jaar verschenen laatste boek, en genoot vooral grote bekendheid door zijn in 2017 ontbonden huwelijk met prinses Märtha Louise (48).

Ari Behn, in september 1972 in Denemarken geboren als Ari Bjørshol en opgegroeid in het Noorse Moss, schuwde beladen onderwerpen niet, provoceerde graag en de Noren lieten zich makkelijk door hem op de kast jagen. Zijn relatie met koningsdochter Märtha Louise was vanaf het begin beladen en zijn aanwezigheid in 2001 bij het huwelijk van kroonprins Haakon met Mette-Marit Tjessem Høiby was voor veel Noren reden tot zorg. Hij werd namelijk niet geschikt geacht als echtgenoot van de prinses.

Ari en Märtha Louise dachten daar anders over en in mei 2002 huwden ze in Trondheim, in aanwezigheid van prins Laurent, prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorensz. Uit voorzorg werd de afstand van Märtha Louise tot de activiteiten van het koningshuis vergroot en Ari Behn werd zorgvuldig buiten de koninklijke plichtplegingen gehouden. Al kwam hij wel altijd met zijn vrouw mee bij staatsbanketten en dergelijke. Het paar kreeg drie dochters: Maud (geboren in 2003), Leah (geboren in 2005) en Emma (geboren in 2008). 

tekst loopt door onder foto

Ari Behn en prinses Märtha Louise  tonen hun dochter Maud aan de wereld. Foto uit 2003.
AP Ari Behn en prinses Märtha Louise tonen hun dochter Maud aan de wereld. Foto uit 2003.

Het werk van Behn, die in 1999 een goed verkochte verhalenbundel schreef, werd in Noorwegen altijd zeer kritisch bekeken en vaak beoordeeld tegen de achtergrond van zijn lidmaatschap van de koninklijke familie. Ari had het niet makkelijk met dat keurslijf en ook de echtelijke banden beknelden hem. De aankondiging in augustus 2016 van de echtscheiding - die een jaar later werd uitgesproken - kwam dan ook niet echt als een verrassing.

Ari en Märtha Louise namen samen de voogdij op zich van de kinderen en bleven ook dicht bij elkaar wonen. Märtha Louise zorgde eerder dit jaar voor veel ophef door haar vriendschap met de biseksuele sjamaan Durek Verrett, met wie ze  vandaag ook de kerkdienst in Holmenkollen bijwoonde, samen met haar drie dochters en haar ouders koning Harald en koningin Sonja. Enkele uren later werd bekend dat Ari zich van het leven had beroofd.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Ari Behn en Märtha Louise  traden in 2002 in het huwelijk. Heel wat koninklijken tekenden present op het trouwfeest: waaronder onze prins Laurent (uiterst links, laatste rij), en prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorensz (voorlaatste rij, linkerkant).
EPA Ari Behn en Märtha Louise traden in 2002 in het huwelijk. Heel wat koninklijken tekenden present op het trouwfeest: waaronder onze prins Laurent (uiterst links, laatste rij), en prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorensz (voorlaatste rij, linkerkant).
Märtha Louise en Ari Behn in 2001.
EPA Märtha Louise en Ari Behn in 2001.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jean petermans

    Tja, een kunstenaar die niet controversiël is, is geen kunstenaar.