Professor familierecht over de rechten van ‘prinses’ Delphine: “Ze maakt aanspraak op een achtste van het fortuin van Albert”

Delphine Boël en haar advocaten hebben koning Albert na de uitspraak van het Hof van Beroep in Brussel ruim de tijd gegeven uit eigen beweging toe te geven haar biologische vader te zijn.
EPA Delphine Boël en haar advocaten hebben koning Albert na de uitspraak van het Hof van Beroep in Brussel ruim de tijd gegeven uit eigen beweging toe te geven haar biologische vader te zijn.
Officieel heeft Delphine momenteel géén vader. De rechter verklaarde immers dat Jacques Boël niet de biologische vader is. En zolang de koning geen DNA-materiaal heeft afgestaan, staat ook diens vaderschap juridisch niet vast. Professor familierecht Frederik Swennen bevestigt dat.

Maar als Delphine haar slag thuis haalt, kan zij dan later erven van twéé vaders?

Dat kan alleen in het geval van adoptie, maar da’s hier niet aan de orde. Ze kan alleszins niet meer erven van de heer Boël. Maar dus wel van de koning. Het wettelijk voorbehouden deel voor de kinderen is de helft. Dus Delphine maakt – net als de drie andere kinderen van Albert – aanspraak op een kwart van de helft, dus een achtste van het fortuin van de koning.

Voor de duidelijkheid: voor het geld doet Delphine dit wellicht niet, want anders was ze beter de dochter gebleven van de schatrijke Jacques Boël.

Inderdaad. Ze komt evenmin in aanmerking voor de troonsopvolging. En ze kan geen aanspraak maken op een dotatie, want in de wet staat vermeld op wie dat slaat: namelijk de kinderen van de koning die op dat moment bekend waren.

Zou het kunnen dat bij het geld van de koning, waar Delphine recht op heeft, ook bezittingen van koningin Paola zijn?

Nee. Het huwelijkscontract van Albert en Paola zou zijn aangepast, nadat de juridische strijd van Delphine begon. Ik zie dat dikwijls gebeuren: men draagt dan zoveel mogelijk over aan de langstlevende partner. Als Albert eerst overlijdt, gaat veel van zijn geld naar Paola. Als zij dan sterft, wordt het verdeeld onder haar kinderen. En daar is Delphine niet bij.

Wat als Albert, die met zijn gezondheid sukkelt, overlijdt nog voor hij DNA heeft afgestaan?

Ook van iemand die gestorven is, kan via het gerecht nog DNA-materiaal worden gevraagd. Ook dat heb ik al vaak meegemaakt. Het is dan weliswaar te hopen dat het lichaam niet gecremeerd is. 
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Rooms

  Wel ik gun het de would be artieste helemaal niet

 • Jean Paul Peelos

  Conclusie: als Albert II vandaag zou overlijden dan kan zijn erfenis niet geregeld worden. Arme Laurent.

 • Pablo Discobar

  Dees vind ik maar laf die macht blijven gebruiken die het koningshuis heeft om de mogelijke waarheid te verbergen. 1 DNA staal is toch niet veel gevraagd?.

 • Pablo Discobar

  Wat is het moeilijk voor de waarheid toe te geven en juist te handelen, eh als het zomaar kan wat hij doet moet hij het ook zomaar kunnen toegeven toch?. Het is trouwens onafgehandeld papierwerk met de intentie van iemand helemaal links te laten liggen, als een dom persoon. Wie dan nog is door al die media en mensen wordt aangepakt als een krankzinnige idioot, maar allez het is maar een DNA testje he !!

 • Jan Baroen

  Delphine valt niets te verwijten, iedereen heeft het recht om zijn biologische ouders te kennen. Als Albert toch zo zeker van zijn stuk is, waarom weigert hij al jaren een DNA test? Weigeren betekent genoeg: dit is kiezen voor de vlucht in de hoop dat Delphine het zal opgeven. 2 maal verkeerd gedacht, jaren terug en nu ook.