Prinses van Denemarken haalt uit naar extravagante levensstijl van eigen familie

Reporters / DPA
De Deense prinses Benedikte mocht gisteren 75 kaarsjes uitblazen. Ter ere van haar verjaardag liet de prinses een boek schrijven genaamd ‘Benedikte: A Royal Princess’, waarin ze haar koninklijke leven overloopt. En ze neemt geen blad voor de mond: de prinses vindt het not done dat haar familie - en in het bijzonder kroonprinses Mary - zoveel geld uitgeeft aan kleding en sierraden.

Een boek vol levensverhalen, maar vooral vol scherpe meningen - zo kan de nieuwe biografie van de Deense prinses Benedikte het beste worden omschreven. In haar boek laat de prinses zich buitengewoon kritisch uit over het Deense hof, en dan vooral over de extravagante levensstijl van de koninklijke familie. “Als we op een evenement zijn, dan zijn we daar om de goede zaak te dienen,” aldus de prinses. “Daarom moeten we ons niet in peperdure en extravagante outfits kleden. Ik denk echt niet dat dat de juiste manier is.”

“Je kan ook mooi gekleed zijn, zonder dat die look duur is. Dat is net de kunst”, aldus de prinses, die ook meegeeft dat haar moeder, koningin Ingrid, haar outfits meermaals opnieuw aantrok. “En ik droeg onlangs zelf een handtas die ik misschien al 40 jaar heb. Ze is een beetje afgeleefd, maar dat zie je toch niet als de muziek speelt”.

Lessen leren

In haar boek schrijft Benedikte op nuchtere wijze dat ze “werd opgevoed met het idee om kwaliteit te kopen, zodat de stof en het model nog jaren kunnen meegaan.” “Ik mag er niet aan denken om een jurk te kopen om ze dan maar één seizoen te dragen. Je kan je kleding verschillende keren hergebruiken. Zo kunnen ze ook niet zeggen: ‘heeft ze nu alweer een nieuwe jurk?’ Er zijn sommigen die daar nog iets van kunnen leren”.  Verder vindt Benedikte dat “royals zich niet als sterren zouden moeten gedragen en de media ze niet als zodanig zou moeten behandelen.”

Volgens de Deense koninklijke huiskenner Søren Jakobsen is de kritiek rechtstreeks gericht aan kroonprinses Mary. “Zij is de meest prominente royal en heeft de grootste kleerkast, die vol peperdure spullen ligt. En er komen steeds veel nieuwe stukken bij. Ze draagt ook dure juwelen met een uniek ontwerp, en dat is wat prinses Benedikte hekelt. Ze vindt niet dat het koninklijke leven een modeshow zou moeten zijn. Maar het is onwaarschijnlijk dat daar verandering in zal komen. De afgelopen jaren zijn de uitgaven van de koninklijke familie enkel toegenomen.”

Gênant dinertje? 

Gisteren gaf koningin Margrethe overigens een groot feest voor haar jarige zus Benedikte. De hele familie werd uitgenodigd voor het diner in het koninklijke paleis, en dus ook de leden waar Benedikte net kritiek op had geuit op haar boek. Volgens royaltywatchers zou dat een serieuze domper op de feestvreugde hebben kunnen zetten.

Kroonprinses Mary. De kritiek zou aan haar adres gericht zijn.
EPA Kroonprinses Mary. De kritiek zou aan haar adres gericht zijn.
“Mary heeft de grootste kleerkast, vol peperdure spullen”, weet koninklijke huiskenner Søren Jakobsen.
BSRagency BSR Agency “Mary heeft de grootste kleerkast, vol peperdure spullen”, weet koninklijke huiskenner Søren Jakobsen.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • huib matthijssen

    Ze heeft inprincipe gelijk maar als je met zo n mooi aangeklede prinsses aan n banket zit en ze halen miljoenen binnen aan contrackten voor het land heb ik daar niet zo n probleem mee.

  • Roger Cooks

    Niets doen, een royaal zakcentje krijgen en op andermans kosten grote sier maken??? IK zou het zelfs kunnen.