Prinses Astrid deelt muskietennetten uit in Zambia

UNKNOWN

Prinses Astrid is vandaag in Zambia begonnen aan het officiële deel van haar bezoek aan Zambia als speciaal vertegenwoordigster van Roll Back Malaria (RBM), een partnerschap dat strijdt tegen malaria. De prinses deelde muskietennetten uit aan kersverse moeders in een kinderziekenhuis in Livingstone en in een dorpje aan de oevers van de Zambezi.

Mug
Malaria is een infectieziekte die wordt verwekt door een parasiet. De ziekte wordt overgebracht wordt door de steek van de anophelesmug. Vanaf het verschijnen van de eerste symptomen kan de ziekte al tot de dood leiden. Het is dus belangrijk dat patiënten snel een behandeling krijgen. In landen als Zambia, waar gezondheidsvoorzieningen vrij beperkt zijn en sommige gebieden erg moeilijk te bereiken, is zo'n snelle behandeling niet evident.

Elke 30 seconden sterft een kind
In Afrika sterft elke 30 seconden een kind aan malaria. Bij kinderen jonger dan vijf jaar is het de belangrijkste doodsoorzaak, voor aids of tuberculose. Het immuunsysteem bij jonge kinderen is immers nog niet optimaal. Ook zwangere vrouwen zijn kwetsbaarder omdat ook hun immuunsysteem verzwakt is. Als de parasiet in het bloed van de moeder is terechtgekomen, krijgt het ongeboren kind bovendien automatisch ook malaria.

Lied tegen malaria
Prinses Astrid deelde vandaag dan ook gratis muskietennetten uit aan jonge moeders in het Livingstone Hospital, zodat ze hun kind bij hun thuiskomst ook kunnen beschermen. Daarna ging het naar de kinderafdeling van het ziekenhuis. De prinses bezocht alle jonge patiënten op de afdeling samen met de andere speciaal vertegenwoordigster van RBM, de Zuid-Afrikaanse zangeres Yvonne Chaka Chaka. Zij hief in het ziekenhuis een lied aan tegen malaria en alle aanwezigen, ook de prinses, zongen mee.

Werelddag
In de namiddag mocht de prinses nog meer muskietennetten uitdelen in het dorpje Katombora. Ze kreeg daar het gezelschap van enkele ministers van Gezondheid van verschillende Zuid-Afrikaanse landen die deel uitmaken van de Southern African Development Community (SADC) en die in Zambia zijn om de Werelddag tegen Malaria bij te wonen.

Resistent
RBM vindt het belangrijk dat de Zuid-Afrikaanse landen die met malaria geconfronteerd worden, samenwerken om de ziekte het hoofd te bieden. Muggen kennen immers geen grenzen en zullen de parasiet blijven overbrengen van het ene land naar het andere, luidt het. De parasiet toont zich bovendien erg weerbaar en wordt snel resistent tegen bestaande geneesmiddelen.

Visnet of bruidssluier
Het is dan ook van cruciaal belang dat er verder geïnvesteerd wordt in onderzoek naar de geneesmiddelen van morgen en naar een doeltreffend vaccin, dat er tot dusver nog altijd niet is. Bovendien moet er bij de bevolking een mentaliteitswijziging teweeggebracht worden op het vlak van malariapreventie. Muskietennetten worden vaak gezien als een last en eindigen soms als visnet of bruidssluier. (belga/eb)