Prins Philip (97) twee dagen na crash weer achter stuur zonder gordel terwijl slachtoffer op verontschuldiging wacht

Prins Philip is twee dagen na zijn auto-ongeluk weer achter het stuur gekropen.
EPA Prins Philip is twee dagen na zijn auto-ongeluk weer achter het stuur gekropen.
Prins Philip is twee dagen na zijn auto-ongeluk weer achter het stuur gekropen. De Britse tabloids Daily Mail en The Sun toonden zaterdag foto's van de hertog van Edinburgh in een Land Rover bij de ingang van het koninklijk landgoed Sandringham. Op de opnamen lijkt Philip (97) geen veiligheidsgordel te gebruiken. De prins kreeg onder zijn voeten van de politie. 

Het nieuws dat Philip alweer achter het stuur zat werd meteen overgenomen door de BBC en andere media. Op Twitter brak een 'storm' uit met honderden woedende reacties. Centraal daarbij de vraag hoe de prins het in zijn hoofd haalde om zonder gordel te rijden twee dagen nadat hij een fikse aanrijding had veroorzaakt, waarbij twee vrouwen en een baby evenals hij zelf aan de dood ontsnapten. 'Onverantwoordelijk' is nog de meest vriendelijke observatie.

De volkswoede richt zich ook op het feit dat de echtgenoot van Edinburgh al meteen weer een vervanger had voor zijn gecrashte auto, terwijl de inzittenden van de andere wagen dat waarschijnlijk niet hebben. Ook de discussie of iemand van de leeftijd van prins Philip nog wel fit en alert genoeg is om de weg op te gaan, werd hervat.

Philip vond zaterdag in elk geval dat hij weer kon rijden. Koningin Elizabeth (92), die een aantal jaren jonger is, liet zich een dag eerder door de gebeurtenissen ook niet weerhouden om zelf haar Range Rover te pakken voor een ritje op haar landgoed.

De politie in Norfolk zegt na het gordelincident een goed gesprek te hebben gevoerd met Philip. De 97-jarige prins heeft “passende woorden van advies gekregen”, meldde de politiewoordvoerder.

Verontschuldiging

Ondertussen wacht één van de inzittenden van de Kia die werd geramd door Philips Land Rover, Emma Fairweather (46), nog steeds op een officiële verontschuldiging van het koningshuis. In een interview met de Britse tabloid Sunday Mirror vertelt ze hoe ze zwaar geschokt en aangedaan is, niet enkel door het ongeval zelf, maar ook door de reactie - of beter het ontbreken van een gepaste reactie - van het koningshuis. 

Hoewel Buckingham Palace berichtte dat er privé contact was opgenomen met de slachtoffers en beste wensen werden uitgewisseld, zegt Fairweather dat ze nog steeds wacht op een persoonlijke verontschuldiging van de prins. Ze kreeg een ambtenaar aan de lijn die de vage en bevreemdende woorden sprak: “The Queen and the Duke of Edinburgh would like to be remembered to you”. De moeder van twee is zelfs niet zeker wat ze daarmee bedoelen. “Zoveel moeite is het toch niet voor hem en de Queen om een kaartje en een bos bloemen te sturen”, vraagt ze zich af. 

Fairweather stelt ook de verklaring die Philip gaf aan het ongeval in vraag. De prins had gezegd dat hij door de zon verblind werd, “maar hoe kan dat aangezien het bewolkt was die dag?”, aldus de zwaar teleurgestelde Fairweather. 
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pierre van damme

  iedereen rijdt graag met de wagen,waarop prins philip niet .maar een verolntschuldiging zou er toch afgemoeten hebben .

 • Chris Devlaeminck

  De monarchie staat nu eenmaal boven het gepeupel. Altijd al geweest. Dat vinden ze zelf toch.

 • MARC BORGHS

  De queen heeft nog nooit de veiligheidsgordel gedragen in een voertuig, dit is algemeen geweten! Dragen de leden van onze koninklijke familie altijd de veiligheidsgordel wanneer ze zich in een voertuig verplaatsen, met of zonder politie-escort? Moesten zij hem steeds dragen en dit bijvoorbeeld bij het uitstappen ostentatief laten zien, zou dit een mooi voorbeeld zijn voor de bevolking...

 • Serge Aernoudt

  Hij, zich verontschuldigen? Die weten eens dat dat woord bestaat laat staan de betekenis ervan kent.

 • imke de meester

  waarom zijn rijbewijs kwijt ? Hij had niet gedronken. Het was een alledaags ongeval. Gordel moet hij dragen prins of niet.