Theo Francken over prins Laurent: "Sommige mensen zijn het noorden kwijt"

BELGA
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft bij de start van de federale ministerraad vanochtend gereageerd op de brief van de advocaat van prins Laurent aan de regering. Daarin waarschuwt hij dat de regering dreigt de mensenrechten van prins Laurent te schenden indien zijn dotatie verlaagd wordt. 

"Potje breken is potje betalen", aldus Theo Francken in een reactie op de brief. "Dat hij klacht indient bij Unia", zo klinkt het nog. In de brief verdedigt prins Laurent zich via zijn advocaat tegen een mogelijke aftrek van zijn dotatie. Die maatregel kan er komen na verschillende incidenten met Laurent, onder meer zijn omstreden aanwezigheid op de Chinese ambassade. 

Ook na de ministerraad liet Francken zijn licht schijnen over de brief. "Ik denk dat de mensenrechten van miljoenen mensen op aarde elke dag geschonden worden. Er zijn 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Als je dan zulke woorden gebruikt als prins... Alles moet toch in z'n perspectief bekeken worden. Sommige mensen zijn dat perspectief totaal kwijt. Het noorden kwijt", reageerde de staatssecretaris bij Jan De Meulemeester van VTM Nieuws.

Te vage wet

In de zeven pagina's lange brief aan premier Charles Michel laat Laurent weten dat hij zich geschonden ziet in zijn rechten, onder andere omdat de wet te vaag zou zijn. De advocaat voert ook aan dat de wet waarop de regering zich beroept om in de dotatie van Laurent te snoeien, in strijd is met de grondwet en de mensenrechten. Ze zou hem ook veroordelen tot "sociaal isolement" en door de uitvoerige berichtgeving in de media is een "schijn van partijdigheid" gewekt.

Premier Charles Michel (MR) zelf reageert voorzichtig bij Belga: "Er loopt nu een juridische analyse van de argumenten van de advocaat van de prins. Ik loop niet voorop op de beslissing in de schoot van de ministerraad. Ik respecteer ieders rechten en plichten."

Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageerde afwachtend op vragen over prins Laurent. "Er loopt een juridische procedure, dus daarom is het niet aangewezen om publieke verklaringen af te leggen. Ik denk dat dit dossier best zo snel mogelijk wordt gefinaliseerd. Of hij een goed en duidelijk arbeidscontract nodig heeft? Als minister van Werk wil ik iedereen goed en zinvol werk geven. Dat geldt voor ieder van ons."

Volgens Peter Buysrogge, specialist van het koningshuis bij N-VA, is de wet duidelijk genoeg: "Contacten met gezagsdragers van buitenlandse staten moeten eerst gemeld worden aan de minister van Buitenlandse Zaken, en voor die een advies heeft gegeven, kunnen de contacten niet plaatsvinden. Duidelijk."

“Premier Michel heeft in de zomer aangekondigd de wet te zullen naleven. We zijn zes maanden verder en er is nog altijd geen sanctie, omdat de premier zo veel mogelijk ruimte wil geven aan de prins om zich te verdedigen. Je kan nu toch niet zeggen dat zijn rechten van verdediging geschonden zijn? Nu de prins zich uitgebreid heeft kunnen verdedigen, liggen alle elementen op tafel zodat de premier een financiële sanctie kan treffen,” stelt Buysrogge.

We zijn zes maanden verder en er is nog altijd geen sanctie, omdat de premier zo veel mogelijk ruimte wil geven aan de prins om zich te verdedigen. Je kan nu toch niet zeggen dat zijn rechten van verdediging geschonden zijn?

Peter Buysrogge (N-VA)

"Inderdaad in strijd met mensenrechten"

Ex-N-VA'er en Kamerlid Hendrik Vuye vindt daarentegen dat de brief op een aantal punten hout snijdt. "De prins heeft zoals elke burger het recht om zich te verdedigen, en sommige aspecten van de wetgeving zijn inderdaad in strijd met het Europees Verdrag voor de Mensenrechten", zei Vuye - nochtans geen grote fan van het koningshuis - in De Ochtend op Radio 1.

Bovendien zijn de regels met betrekking tot contacten van het koningshuis met buitenlandse leiders "bijzonder flou", meent Vuye. "De prins stapt in een vrijwillig systeem, niemand zegt hem dat hij die dotatie moet aannemen. Dan moet hij wel de spelregels volgen, maar die moeten hem natuurlijk wel duidelijk zijn uitgelegd", zegt de ex-N-VA'er. 

"De bal ligt nu in het kamp van de regering: premier Michel heeft verschillende keren gezegd dat hij de regels aan Laurent zou uitleggen. Ik wil nu wel eens weten wat hij daar gezegd heeft."
264 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  en berichtje voor de Theo " cito ignominia fit superbi gloria "

 • Cooks Roy

  Jan Segers heeft monseigneur in Het Laatste Nieuws perfect omschreven: middelmatig begaafd, onbeduidende prins en "het restafval van de Belgische monarchie". Als beoordeling door een intelligent iemand met een klare kijk op de zaak kan dat wel tellen.

 • Jan Van Rompaey

  Hij is overspannen door zijn hunker naar nog meer geld.

 • rob jamers

  Francken, is een blaaskaak dat dient dat hij hem alles kan permitteren ,zonder iemand te bashen is er geen enkele bestaansreden voor NVA.

 • luc willems

  Het is beter dat hij alleen in zijn hof werkt , is goed voor zijn psyche . Voor de rest doet hij toch alles verkeerd en is het beter dat hij overal afblijft .