Prins Laurent: "Ik heb een witte huid, maar vanbinnen ben ik zwart"

photo_news
Prins Laurent wordt vaak afgeschilderd als het zwarte schaap van de koninklijke familie, maar daar houdt hij zich zelf niet mee bezig. "Leden van de koninklijke familie zijn vaak blij met het leven dat ze leiden, maar ik denk na en ben mentaal bezig. Ik wil dingen doen die belangrijk zijn in de samenleving, en dat is verboden voor de koninklijke familie."

De prins is enorm begaan met onderwijs en opvoeding, zeker sinds zijn eigen kinderen Louise (11), Aymeric (9) en Nicolas (9) naar school gaan. "Ik wil hen tonen hoe moeilijk sommige mensen het hebben. Mijn kinderen moeten ondervinden dat er mensen zijn die het niet zo goed hebben als zij. Ik ga hen ook meenemen naar Lourdes, om te laten zien dat er mensen zijn die lijden. Ik hoop dat ze daaruit iets leren", klinkt het in Dag Allemaal.

Vooral taal vindt hij daarbij belangrijk. "Als kinderen Nederlands leren, kunnen ze mee in de maatschappij. Zo voorkom je dat ze later in de criminaliteit belanden." Zelf weet hij hoe het voelt om een taalachterstand te hebben. "Op mijn twaalfde werd ik naar een Nederlandstalige school gestuurd, maar ik sprak enkel Frans. Dat heeft het me moeilijk gemaakt. Ik begrijp de mensen in pakweg Afrika ook heel goed daardoor. Ik heb ooit eens tegen een president gezegd dat ik een witte huid - en nu ook wit haar - heb, maar vanbinnen ben ik zwart."