Prins Laurent daagt regering uit: "Intrekking dotatie is schending van mensenrechten"

belga
De regering dreigt de mensenrechten van prins Laurent te schenden, waarschuwt zijn advocaat in een brief aan premier Charles Michel. Dat bericht De Standaard.

Als familiehoofd gaf koning Filip afgelopen zomer zijn zegen voor een gedeeltelijke intrekking van de dotatie van zijn broer, prins Laurent, na diens omstreden aanwezigheid op een feestje van de Chinese ambassade. In een zeven pagina's tellende brief verdedigt prins Laurent nu zichzelf, net voor het moment waarop van de federale regering een beslissing wordt verwacht. 

Volgens zijn advocaat is de wet waarop de regering zich beroept, in strijd met de grondwet en de rechten van de mens. Zo zou ze hem veroordelen tot "sociaal isolement" - op de keper beschouwd zou hij zelfs met zijn eigen familie geen contact meer mogen hebben zonder dat de regering hem dat toelaat. Ook klinkt het dat een schijn van partijdigheid is gewekt.

Prins Laurent blijft constructief

De brief waarschuwt dat België voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kan veroordeeld worden. Prins Laurent zegt wel constructief te willen blijven en naar een oplossing te willen zoeken waarin de wet kan worden toegepast zonder dat ze in strijd is met de fundamentele rechten.

Reactie van Michel

Het kabinet van premier Charles Michel (MR) heeft kort gereageerd op de brief van prins Laurent. "Zoals de premier aan het parlement heeft aangekondigd, wordt het dossier juridisch bestudeerd. Het dossier wordt binnenkort voorgelegd aan de ministerraad", zegt woordvoerder Barend Leyts. 
288 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Hij is helemaal gek geworden?

 • Luc Peeters

  Op facebook delen en dan reageren, kwestie van opener te kunnen zijn, op deze site kan dat niet.

 • Ronald Polutnik

  Opgelet iedereen , wat ik jullie ga zeggen. Weten jullie wel hoe rijk die Laurent en heel die klik van het koningshuis wel zijn . Al pakt men hen de volledige dotaties af , dan nog kunnen ze wel honderden jaren verder met wat ze nu al hebben gespaard en gekregen . Zo rijk zijn die koningshuizen , en dan zich maar voor doen als arme schapen . Ze zijn allemaal multi multi multi euro miljardairs . Weg ermee en geen kompassen tonen .

 • Fons Casteels

  Volgens kritikasters kan Monseigneur niks. Dat is niet waar. Monseigneur kan met dieren praten, en dat opent deuren. Zo zou hij aan de slag kunnen als welzijnswerker: hij kan gaan wandelen met honden wiens baasje tijdelijk geïmmobiliseerd is. Monseigneur houdt ook van snelle auto's, en ook dat opent deuren: koop hem die nieuwe Maserati 4x4, zet er een blauw licht en een sirene op, en we hebben de snelste dierenambulance ter wereld.

 • rob jamers

  Topkeirel, daar kunde met lachen