Leterme wil onderhoud met prins Laurent over Congoreis

Armand De Decker (MR) verdedigt de prins.
PHOTO_NEWS Armand De Decker (MR) verdedigt de prins.
Eerste minister Yves Leterme wil in de komende dagen met prins Laurent rond de tafel gaan zitten voor een onderhoud over diens omstreden Congoreis. Net als koning Albert had Leterme vooraf aangedrongen om de reis uit te stellen, maar Laurent negeerde dat verzoek en vertrok toch. Voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) neemt intussen de verdediging van de prins op zich.

Het nieuwste opstootje rond prins Laurent doet het debat over de koninklijke dotaties intussen weer oplaaien in de Wetstraat. Leterme benadrukte echter dat de dotatie een bevoegdheid is van het parlement en liet zich er verder niet over uit.

N-VA en LDD lieten eerder op de dag al weten dat ze willen snoeien in de dotaties voor het koningshuis. Ook Vlaams Belang diende al een wetsvoorstel in om de dotaties te schrappen. De partij wijst er voorts op dat de globale dotatie sinds 1993 - toen Albert koning werd - al met ruim 60 procent gestegen is.

De Franstalige liberaal Armand De Decker kruipt intussen in het verweer. "Ik begrijp al die aanvallen niet", citeert de krant La Libre hem op haar website. "Dit is een echte heksenjacht, iedereen valt Laurent aan en dat is een schande."

Volgens De Decker had de reis van de prins een louter wetenschappelijk doel. "Laurent is geïnteresseerd in het probleem van de ontbossing in Congo. Dat is een nobel doel", besluit hij. (belga/adha)