Advocaat Legros: "Prins Laurent heeft uitstekend werk verricht"

Advocaat Pierre Legros.
BELGA Advocaat Pierre Legros.
Volgens Pierre Legros, de advocaat van het milieu-instituut CRECT van prins Laurent en tevens zijn juridisch adviseur, heeft de prins in Congo "uitstekend werk verricht". Dat zei hij deze middag op een persconferentie in Brussel. Legros nam zelf ook deel aan de reis die Laurent twee weken geleden ondernam naar het Afrikaanse land.

De reis was onderdeel van een missie van de vzw GRECT, de Global Renewable Energy & Conservation Trust. Die privé-stichting van prins Laurent werd in 2006 in het leven geroepen met als doelstelling groene energie te promoten. De reis kwam er op verzoek van plaatselijke verenigingen en de delegatie werd voorgezeten door de prins.
 
"De deelname van de prins was niet-officieel. Ter plaatse heeft hij uiteraard zijn identiteit niet verborgen, maar men kan hem toch niet beletten om te werken!", zei Legros. "We werden daar trouwens door geen enkele Belgische vertegenwoordiger ontvangen en kregen ook geen speciale bescherming. Over ontmoetingen met hooggeplaatste Congolese politieke figuren kan ik niets zeggen."
 
Volgens de advocaat werd de brief van premier Leterme slechts twee dagen voor de aanvang van de reis verstuurd. "Zijn verzoek was begrijpelijk, maar kwam te laat om de hele missie in vraag te stellen. Voor de lokale verenigingen zou een annulering of uitstel een vorm van onvoorstelbare ongemanierdheid zijn geweest." De advocaat had woensdag nog contact met de prins. "Hij is zeer ontgoocheld. Hij heeft het gevoel dat men hem met alle soorten middelen probeert te raken."
 
Legros was ook een van de advocaten van de Congolese politicus Jean-Pierre Bemba, de leider van de Mouvement de Libération du Congo (MLC). Hij wenste te verduidelijken dat hij dat bijna twee jaar niet meer is. (belga/adha)