Advocaat Laurent: "Kabinetschef Albert II zit achter deze polemiek"

Pierre Legros.
BELGA Pierre Legros.
De kabinetschef van koning Albert II, Jacques van Ypersele de Strihou, zit achter de polemiek die momenteel woedt tegen prins Laurent, na zijn veelbesproken bezoek aan Congo. Dat zegt Pierre Legros, de woordvoerder en advocaat van Laurent in een interview met het weekblad Humo. Eerder op de avond tijdens een bezoek aan Oostakker reageerde Laurent gepikeerd op vragen van de pers.

"Beide heren zijn géén vrienden", zegt Legros over Laurent en "van Yp". "Het is niet de eerste keer dat Van Ypersele zijn pijlen op de prins richt. Zégt Laurent. Laurent heeft het gevoel dat die man het al jarenlang op hem heeft gemunt." Nog volgens Legros heeft het conflict te maken met Laurents afkeer van het katholicisme.

"Stop"
"Dat is een belediging voor al die mensen hier, dus stop", reageerde prins Laurent vanavond op vragen van de pers over zijn Congoreis, na afloop van een bezoek met prinses Claire aan een sociaal project in Oostakker. Eerder tijdens het bezoek had Laurent al de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) spontaan omhelsd, nadat die hem tijdens een toespraak "moedig" noemde.

"Ondanks alles"
In zijn aankomstwoord benadrukte Termont dat hij blij was dat het prinsenpaar vanavond naar Oostakker afzakte, "ondanks alles". "Monseigneur, ik weet dat u een sterke sociale reflex heeft", stak de burgemeester tijdens zijn toespraak van wal. "Ik vind het persoonlijk ontzettend moedig dat u hier bent." Daarop stapte Laurent uit het publiek en ging naar het spreekgestoelte. Hij omhelsde Termont innig en gaf hem een handdruk en schouderklop. Prins Laurent nam daarop de micro in de hand en reageerde laconiek "niet overdrijven hé".

Sociale werkplaats
Prins Laurent en prinses Claire woonden de heropening bij van het sociaal-economisch verkoop- en ontmoetingspunt Groenhof St-Joseph in Oostakker. In een met met afgeschreven materiaal gerenoveerd historisch gebouw, herstart een sociale werkplaats er een bloemenwinkel en teeltserres. Daarnaast is er een tentoonstellings- en ontmoetingsruimte in het gebouw, verbonden aan de therapeutische leefgemeenschap De Kromme Boom. (belga/adb)

Jacques van Ypersele de Strihou.
PHOTO_NEWS Jacques van Ypersele de Strihou.
BELGA
BELGA
BELGA