Prins Laurent verloor 12 miljoen euro in Libië: “Er lag een pistool voor mij op tafel”

Photo News
Prins Laurent (56) is 11 tot 12 miljoen euro verloren door zijn mislukte Libische avontuur. In het Afrikaanse land was de broer van koning Filip tussen 2006 en 2010 bezig met een groot herbebossingsproject, maar hij werd continu tegengewerkt, verschillende keren bedreigd en geconfronteerd met corruptie, zo vertelt Laurent in een interview met Le Soir.

“Een lid uit de entourage van een minister van Muammar Kaddafi legde eens een 9 millimeterpistool voor mijn neus op tafel, om mij te intimideren”, aldus Laurent. Aan het project kwam in 2010 plots een einde toen Libië het contract eenzijdig opzegde. Dat gebeurde volgens de prins nadat hij had geweigerd enkele topfiguren steekpenningen te betalen.

Het avontuur werd zodoende een fiasco voor Laurent, die de problemen met Libië inmiddels meer dan zat is. Hij probeert al jaren geld terug te halen, daarbij gesteund door een uitspraak van de rechtbank, maar de prins heeft nog geen stuiver gezien. Op hulp van de Belgische regering hoeft Laurent niet te rekenen.

“Dit heeft me al onbeschrijfelijke schade toegebracht. Ik wil dat de mensen weten dat ik dit met hart en ziel heb gedaan”, zegt Laurent.” Destijds zocht ik zelfs een appartement in Tripoli. Ik liet mijn kinderen Arabisch leren...”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lieve vanderstraeten

  Amai, ik krijg nog geen 50.000 euro gespaard op mijn heel leven, en ik werk dan nog full time. Toch fijn als ge zoveel geld krijgt, zonder er iets voor te doen. Ik zou zeggen, ga werken aan een loon zoals wij van 1400 euro per maand, waar de helft belastingen nog vanaf gaat, dan zult ge uw zotte kuren wel nahouden.

 • RENE LENAERTS

  Oorspronkelijk wist Laurant "van de prins geen kwaad" tot hij naïeve spelletjes speelde met stoute grote jongens. Maar geen nood, ooit wordt hij wel volwassen.

 • rudy poelmans

  Hij had beter in zijn sponsors geïnvesteerd.

 • André Van Laethem

  Laat rijke lânden ontwikkelingshulp geven. Belgie hoort niet bij rijke landen. Of is een firma met een schuld van 12 miljard een rijke goeddraaiende firma ?

 • marnix laureyns

  Vraag me af waarom Belgisch belastingsgeld 12 miljoen euro moet geïnvesteerd worden in Libië? Hier zijn ook veel Belgen die een kleine hulp kunnen gebruiken.