Prins Harry en Meghan Markle worden hertog en hertogin van Sussex

Meghan Markle en prins Harry.
EPA Meghan Markle en prins Harry.
De Britse koningin Elizabeth II heeft de nieuwe titels van prins Harry en Meghan Markle goedgekeurd. Prins Harry en Meghan Markle mogen zich voortaan hertog en hertogin van Sussex noemen. Dat heeft Buckingham Palace laten weten, enkele uren voor het huwelijk van de twee tortelduifjes.

Harry, de zesde in rij voor de Britse troonopvolging, wordt tevens graaf van Dumbarton en baron van Kilkeel.

In het Verenigd Koninkrijk is het gebruikelijk dat een koninklijke bruidegom op zijn huwelijksdag minstens één titel krijgt van de vorst. De bruid neemt dan de bijbehorende vrouwelijke titel aan.

Over welke titel Harry zou krijgen bij zijn huwelijk, wordt al jaren gespeculeerd. Hertog van Sussex gold als favoriet, wat betekent dat Meghan zich als eerste ooit de hertogin van Sussex mag noemen. De vorige hertog van Sussex trouwde twee keer, maar beide huwelijken waren onwettig omdat ze niet werden goedgekeurd door zijn vader George III.

Windsor

Ook de titels hertog van Connaught, Clarence en Windsor werden veel genoemd. Aan die titels kleven echter ongewenste associaties. Zo ligt het hertogdom Connaught tegenwoordig in Ierland en leidden de vorige hertogen van Clarence een allesbehalve voorbeeldig leven.

De titel hertog van Windsor doet direct denken aan Elizabeths oom koning Edward VII, die de troon opgaf om te kunnen trouwen met de tweemaal gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Net als Simpson is Meghan een gescheiden Amerikaanse, maar de voormalig actrice is met open armen welkom geheten in de Britse koninklijke familie. Desondanks leek de kans dat Elizabeth de hertogtitel van Windsor zou kiezen voor haar kleinzoon.

Ook Harry's oudere broer William kreeg bij zijn huwelijk een titel, hij werd hertog van Cambridge. Williams echtgenote Kate Middleton gaat sinds ze in april 2011 'ja' zei tegen de prins door het leven als Catherine, hertogin van Cambridge. William kreeg ook de titels graaf van Strathearn en baron Carrickfergus, Catherine mag ook de vrouwelijke titel daarvan gebruiken.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • fredien van havere

    Het lijkt een beetje op het huwelijk van hendrik de achtste en ann boleyn.

  • Georges Vande Velde

    Ik ben belastingbetalende inwoner van België is dat ook een titel ?? Hoe is het toch mogelijk dat dergelijke middeleeuwse toestanden maar blijven voortduren.

  • frank Deville

    Allee vooruit, weeral een nieuwe hertog en hertogin bij. De Britse belastingbetaler weet weeral waar hij de volgend weken voor gaat werken. Steek het maar op de Brexit.