Prins Filip geeft 'geleende' meubels op laatste knip terug

UNKNOWN

Prins Filip haast zich niet om de meubels terug te geven die hij vijftien jaar geleden leende uit het koninklijk paleis op de Antwerpse Meir. Het Antwerpse paleis opent eind volgende maand al de deuren, maar de prins heeft zijn verhuiswagen pas voor vlak voor de opening besteld. Het Paleis nuanceert een en ander in een reactie.
 
150 stuks
In 1995 nam de prins een aantal stoelen en consoles mee uit het Antwerpse paleis, alles samen 150 stuks. Intussen staan ze al een paar jaar in zijn privévleugel in het paleis van Laken en in het kasteel van Argenteuil.
 
Toen bekend raakte dat het paleis aan de Meir opnieuw de deuren zou openen, eiste de Vlaamse overheid alle stukken terug. Tot groot ongenoegen van de prins, die tot eind 2008 nodig had om akkoord te gaan met een teruggave.
 
Bourgeois
Intussen is de opening gepland voor 27 maart, maar op iets meer dan een maand van de grote dag zijn de meubels er nog altijd niet. "We houden het goed in de gaten", zeggen ze bij Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA).
 
Amper twee weken voor de opening zullen ze de meubels in Antwerpen dus terug krijgen. In welke staat ze zullen zijn, is niet bekend, zegt Tom Bridts, directeur van Erfgoed Vlaanderen.

"Filip is er nooit geweest"
Het Paleis benadrukt opnieuw dat "prins Filip zich nooit naar het voormalig koninklijk paleis te Antwerpen begaf om er meubilair weg te halen". "Hij heeft dus rechtstreeks niets met deze zaak te maken. Verdachtmakingen van eventuele doorverkoop en/of beschadiging van bepaalde stukken zijn geheel onterecht en uit de lucht gegrepen."
 
Daarnaast zegt het Paleis dat het meubilair van het Antwerpse paleis deel uitmaakt van de koninklijke collectie waardoor ze door de Staat ter beschikking gesteld zijn van de koning om het paleis in Brussel en het kasteel in Laken te bemeubelen.
 
Bovendien bereikte de administratie Patrimonium van de FOD Financiën eerder een akkoord met Erfgoed Vlaanderen om bepaalde meubels uit te lenen aan het Antwerpse paleis.
 
Het Paleis verwijst ook naar de communicatie van de minister van Financiën in juni 2007. (belga/lb)

UNKNOWN