Prins Charles herdenkt slag bij Waterloo

REUTERS
Prins Charles en zijn echtgenote Camilla hebben vandaag in en rond Waterloo de openingsceremonie van de tweehonderdste herdenking van de Slag bij Waterloo bijgewoond. Morgen is het 200 jaar geleden dat Napoleon de historische slag verloor.

Hij heeft samen Camilla, onze prinses Astrid en de nakomelingen van de geallieerde bevelhebber Wellington, de gerestaureerde kasteelhoeve van Hougoumont ingehuldigd.

Die hoeve is voor de Britten het symbool van de overwinning bij Waterloo. Daar hielden ze stand tegen de Fransen, en dat was beslissend voor de uitkomst van de slag. De renovatie werd verwezenlijkt met de hulp van Belgisch (1 miljoen euro) en Brits (1,5 miljoen euro) overheidsgeld, en een actiecomité dat sponsors en donateurs heeft aangetrokken. De westelijke toegangspoort, die al sinds 1840 gesloten was en die belangrijk was tijdens de Slag, is opnieuw open.

De noordelijke poort, die door de Engelse soldaten gesloten werd toen de Fransen de boerderij wilden overnemen, werd gereconstrueerd door Engelse ambachtslui.

De boerderij is vanaf 18 juni open voor publiek. Bezoekers kunnen er de geschiedenis van de boerderij gaan bekijken. De strijd om de boerderij was hevig; de Fransen probeerden de hele dag tevergeefs de boerderij over te nemen van de Engelsen. Er vielen 2.000 tot 2.500 doden.

PHOTO_NEWS
BELGA