Prins Andrew viert 60ste verjaardag in mineur: vrienden zeggen massaal af voor feestje

Prins Andrew
REUTERS Prins Andrew
Vandaag viert de Britse prins Andrew zijn zestigste verjaardag, al wordt het een feestje in mineur. Dat Andrew genoemd wordt in het Epstein-schandaal, weerhoudt veel voormalige vrienden ervan om hun opwachting te maken. Dat schrijft de Daily Mail. 

Zelf maakt prins Andrew geen geheim van zijn band met de voor kindermisbruik en mensenhandel veroordeelde miljardair Jeffrey Epstein. Meer nog: hij gaf een uitgebreid interview aan de BBC waarin hij vertelde dat zijn vriendschap met Epstein ervoor zorgde dat hij in contact kwam met belangrijke personen. Dat hij zelf ook een minderjarige vrouw misbruikt zou hebben, bleef hij wel ontkennen. Maar de schade was geleden. Omwille van de storm aan kritiek besloot Andrew dan ook om zijn openbare en koninklijke functies neer te leggen.

Union Jack

Toch wilde Queen Elizabeth de zestigste verjaardag van haar lievelingszoon niet zomaar laten voorbijgaan. Op voorhand liet ze al een mailtje uitsturen naar alle Britse gemeentehuizen met officiële orders om op 19 februari de Union Jack te hijsen. Daar heeft echter niemand zin in. “Dit is belachelijk”, klonk het bij royalty-watchers. “Geen enkele gemeente voelt zich geroepen om Andrew te vieren, dus veel vlaggen zullen er niet waaien de 19de...” Later werd het beleid wel nog aangepast: er was “geen verplichting” meer om de vlaggen uit te hangen. Aan dit bericht gaven veel gemeenten dan weer wél gehoor.

(Lees verder onder de foto.)

Ondanks de schandalen blijft de Queen achter haar lievelingszoon staan
Photo News Ondanks de schandalen blijft de Queen achter haar lievelingszoon staan

Privé-etentje

Zelf zal Andrew zijn verjaardag met een privé-etentje vieren op zijn landgoed, Royal Lodge, dat hij deelt met zijn ex-vrouw Sarah Ferguson. Oorspronkelijk had Elizabeth een uitgebreid feestje georganiseerd, maar helaas zegden veel gasten af. Ze waren “niet beschikbaar”, klonk het. Om geen gezichtsverlies te lijden, werden op het laatste moment nog een hele hoop ‘tweederangsgasten' uitgenodigd. Er wordt gehoopt dat er dan toch nog een paar mensen zullen komen opdagen. Volgens The Sun werden de uitnodigingen trouwens verstuurd door de assistente van Fergie, Jane Clarke, in naam van Sarah Ferguson en dochters Beatrice en Eugenie.  

De Queen laat het in ieder geval niet aan haar hart komen, en postte twee foto’s van haar jarige zoon op haar Twitterpagina. “Op deze dag in 1960 werd prins Andrew geboren in Buckingham Palace, het eerste kind dat geboren werd bij een regerende monarch sinds 103 jaar”, stond erbij. “Gelukkige verjaardag aan de Duke of York.” Hoewel er enkele felicitaties volgden op het bericht, waren de meeste reacties overwegend negatief. 

Dat Andrew vooralsnog weigert mee te werken aan het onderzoek van de FBI naar Epstein, schiet bij velen in het foute keelgat. Zo schrijft iemand: “Meen je dit? Gaan we de verjaardag van deze man vieren? Hij zou in de cel moeten zitten.” Een andere Twittergebruiker reageert: “Dit zegt alles over Groot-Britannië. Laten we de verjaardag vieren van een overgepriviligeerde man die verdacht wordt van deelname in illegale sekspraktijken, maar immuun is voor vervolging, alleen omwille van wie hij is.” Een derde houdt het iets soberder: “Hoezeer ik ook van onze geweldige Queen houd, ik denk niet dat het een goed idee is om dit te posten.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  Echte vrienden moet je hebben, die kan je verdienen. Maar niet in die kringen waar je altijd in geleefd hebt. Maar ja jij hebt daarvoor gekozen. Draag daar nu ook maar de gevolgen van.

 • Peter Van den Broecke

  Macht boven alles!

 • Elke Claes

  robrecht: mensen die hier uitgenodigd worden zijn geen sukkelaars zoals jij en ik - die zwemmen zelf in het geld maar het enige waar ze echt waarde aan hechten is hun reputatie!

 • Marc Van der Vloedt

  Feestje gaat wel door (op een geheim eiland en met veel te rijke zakenlui die het nu niet kunnen permitteren om te zeggen dat ze toch niet zullen feesten op/over de rug van de kleintjes)(of straks in/voor het gezicht van de Schotten of de Ieren)

 • robrecht Peeters

  wat stond erop het menu en indien hij het zou vragen, voor vervoer zorgend, waarom niet. Zou toch een herinnering voor het leven zijn want hoeveel mensen bejegend men niet in zijn leven, professioneel en privaat, die nu ook niet direct zuiver op de graat zijn maar waarvan men het niet weet