Populariteit prins Willem-Alexander neemt af

Prinses Maxima is populairder dan haar man.
UNKNOWN Prinses Maxima is populairder dan haar man.
De populariteit van prins Willem-Alexander onder Nederlanders is flink gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond via Peil.nl heeft uitgevoerd.

Het panel reageerde op de vraag: "Welke leden van het Koninklijk Huis vindt u het sympathiekst." De ondervraagden mochten in totaal drie namen noemen. Van hen vindt 27 procent de prins het sympathiekst, vorig jaar was dat nog 42 procent. Ook de populariteit van koningin Beatrix is afgenomen. Van de ondervraagden vindt 26 procent haar het meest sympathiek. In 2009 was dat nog 32 procent. Maar de populariteit van prinses Máxima nam juist toe: van 65 procent naar 72 procent.
 
Volgens De Hond is de daling in de peiling echter "niet dramatisch". Hij wijst er op dat ruim de helft (59 procent) vertrouwen zegt te hebben in Willem-Alexander als koning. "Hij heeft geen best jaar gehad", aldus De Hond. "Hij wordt nu meer afstandelijk genoemd."
 
Het aandeel Nederlanders dat vindt dat koningin Beatrix snel moet aftreden, is licht gestegen van 20 naar 24 procent. 69 procent is tevreden over de manier waarop ze regeert. Uit het onderzoek blijkt verder dat twee derde deel van de Nederlanders voorstander van de monarchie is, aldus De Hond.
 
Van de ondervraagden verwacht 35 procent voor 2013 een troonsafstand. Als het volk zou mogen kiezen tussen koningin Beatrix op de troon of haar zoon als staatshoofd met Máxima aan zijn zijde, dan kiest 51 procent voor het stel en 34 procent voor de huidige situatie. (belga/vsv)