Poll: Welke van deze tien koninklijke trouwjurken vind jij de mooiste?

Poll: Welke van deze tien koninklijke bruidsjurken vind jij het mooist?
Belga/photonews Poll: Welke van deze tien koninklijke bruidsjurken vind jij het mooist?
Zaterdag treden Meghan Markle (36) en Prins Harry (33) in het huwelijksbootje. Hoe Meghan er dit weekend uit zal zien, blijft een groot geheim, maar zeker is dat ze zal aantreden in een lang rijtje Europese vorsten. Welke bruid had volgens jou de mooiste jurk?

1. Kroonprins Charles van Engeland en Diana Spencer (1981)

Kroonprins Charles van Engeland trouwde in 1981 met burgermeisje Diana Spencer. 750 miljoen kijkers zagen Diana flaneren met haar zijden jurk van de Britse ontwerpster Elisabeth Emanuel. De jurk, inclusief sleep van 7,6 m werd in 1981 geschat op een waarde van 9000 pond. Vandaag is de jurk zowat onbetaalbaar.

Kroonprins Charles en Diana Spencer
Getty Images Kroonprins Charles en Diana Spencer

2. Prins Filip van België en Mathilde d'Udekem d'Acoz (1999)

De Belgische kroonprins trouwde op zijn 39ste met jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Haar trouwjurk met opstaande kraag was het ontwerp van Edouard Vermeulen van het modehuis Natan. De diadeem kwam uit het bezit van koningin Astrid.

n

3. Prins Haakon van Noorwegen en Mette-Marit Tjessem Høiby (2001)

Mette-Marit, het burgermeisje dat voor de trouw al een kind had met een drugscrimineel uit het dance-milieu, droeg een erg eenvoudige trouwjurk van Ove Harder Finseth. Dit om te laten zien dat ze haar plaats kende. Roomkleurige zijde en een sluier van zes meter die geïnspireerd is op de Vettisfossen, een van de beroemdste watervallen van Noorwegen.

Prins Haakon van Noorwegen en Mette-Marit Tjessem Høiby
Photo News Prins Haakon van Noorwegen en Mette-Marit Tjessem Høiby

4. Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta (2002)

Het Italiaanse modehuis Valentino ontwierp de bruidsjurk van de Argentijnse Maxima. De jurk werd gemaakt uit het delicate Mikado-zijde, een zware stof, maar verfijnd genoeg voor een koninklijk huwelijk. Haar sleep? Die bleef met vijf meter eerder bescheiden in koninklijke normen.

Willem-Alexander en Maxima
Benelux Press Willem-Alexander en Maxima

5. Prins Frederik van Denemarken en Mary Elizabeth Donaldson (2004)

De Australische bruid koos de Deense ontwerper Uffe Frank voor haar satijnen trouwjurk. Met een boothals en lange mouwen leek de jurk rechtstreeks uit de 18de eeuw geflitst, maar er zijn toch voldoende moderne elementen.

Prins Frederik van Denemarken en Mary Elizabeth Donaldson
AFP Prins Frederik van Denemarken en Mary Elizabeth Donaldson

6. Prins Felipe en Laetizia Ortiz Rocasolano (2004)

De Spaanse kroonprins Felipe vroeg de voormalige journaliste Laetizia ten huwelijk met een ring van 'slechts' 4000 euro, maar zijn gemalin ging helemaal uit de bocht met een trouwkleed van maar liefst 8 miljoen euro.  Ze ging ervoor aankloppen bij de Spaanse ontwerper Manuel Pertegaz. De jurk was gemaakt uit witte zijde en de borduursels van Franse lelies en korenaren in goud- en zilverdraad.

Prins Felipe en Laetizia Ortiz Rocasolano
Photo News Prins Felipe en Laetizia Ortiz Rocasolano

7. Prins William en Kate Middleton (2011)

Tenzij de krasse kroonprins Charles er een stokje voor steekt, wordt Prins William de volgende koning van Engeland. Zijn bruid Kate Middleton droeg een creatie van de Britse modeontwerpster Sarah Burton. De satijnen jurk heeft een kanten handwerk lijf met details die de volkeren van het Verenigd Koninkrijk symboliseren.

Prins William en Kate Middleton
ASSOCIATED PRESS Prins William en Kate Middleton

8. Albert II van Monaco en Charlene Wittstock (2011)

Charlene droeg een witte, felglinsterende jurk van Giorgio Armani met een twintig meter lange sleep. De japon is gebroken wit met bloemvormige borduursels. De jurk bevat maar liefst 20.000 parels, 30.000 goudkleurige steentjes en 40.000 Swarovski kristallen. 

Albert II van Monaco en Charlene Wittstock
Reporters / Crystal Pictures Albert II van Monaco en Charlene Wittstock

9. Groot Hertog Guillaume van Luxemburg en Stephanie de Lannoy (2012)

De Belgische gravin Stéphanie de Lannoy droeg op haar huwelijk een ontwerp van het Libanese modehuis Elie Saab. In de trouwjurk kropen 3.200 uur borduurwerk en 700 uur naaiwerk. 10.000 meter zilverdraad, 50.000 parels en 80.000 lovertjes werden ervoor gebruikt. De sleep was ongeveer 5 meter lang. 

Groot Hertog Guillaume van Luxemburg en Stephanie de Lannoy
Reporters / DPA Groot Hertog Guillaume van Luxemburg en Stephanie de Lannoy

10. Prins Carl Philip en Sofia Hellqvist (2015)

Ontwerper Ida Sjöstedt ontwierp de trouwjurk waarin de Zweedse realityster Sofia Hellqvist prinses Sofia werd. Crêpe zijde, kant en organza in drie tinten wit. Leuk detail: de verrassing zat aan de achterkant waar de jurk. Die was net genoeg uitgesneden om haar tattoo te laten zien. Ze had al een paar tattoos laten weghalen, maar echtgenoot Carl Philip stond erop dat ze haar zon hield én liet zien.

Prins Carl Philip en Sofia Hellqvist
Reporters / PPE Prins Carl Philip en Sofia Hellqvist

Poll

Welke van deze tien koninklijke trouwjurken vind jij de mooiste?

 • Diana van Engeland 3%
 • Mathilde van Belgie 4%
 • Mette-Marit van Noorwegen 3%
 • Maxima van Nederland 7%
 • Mary Elizabeth van Denemarken 5%
 • Laetizia Ortiz van Spanje 2%
 • Kate Middleton van Engeland 45%
 • Charlene van Monaco 15%
 • Stephanie de Lannoy van Luxemburg 7%
 • Sofia van Zweden 9%2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique van beylen

  die van Kate, gelukkig als ik trouw dat ik niet in het nieuws kom, die koningen/konigingen/prinsen kunnen nog niet eens alleen buiten komen.

 • ronny verachtert

  geen enkele, als wij trouwen komen wij ook niet in het nieuws