Pasgeboren Zweeds prinsje heet Alexander

Prins Carl Philip met prinses Sofia (Archiefbeeld).
getty Prins Carl Philip met prinses Sofia (Archiefbeeld).
Het nieuwste lid van de Zweedse koninklijke familie heet prins Alexander. Dat heeft koning Carl Gustaf XVI donderdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met het kabinet.

Prins Alexander werd dinsdag geboren en is vijfde in lijn voor de troonopvolging. Zweden veranderde in 1980 de volgorde van de troonopvolging zodat de oudste erfgenaam van de koning, ongeacht het geslacht, de troonopvolger wordt.

Zijn ouders zijn prins Carl Philip en diens vrouw prinses Sofia, met wie hij in juni 2015 is getrouwd. Bij dat huwelijk kreeg het voormalig model de titel prinses en hertogin van Varmland. Carl Philip is de tweede van drie kinderen van de koning en de koningin. Hun oudste dochter is kroonprinses Victoria, die de vergadering van donderdag ook bijwoonde, en hun jongste dochter is prinses Madeleine.

De andere namen van het prinsje zijn Erik, Hubertus en Bertil en zijn titel is hertog van Sodermanland, zo zei de koning. Erik is de naam van de grootvader van de baby aan moederszijde en een oude koninklijke naam. Hubertus is een van de namen van zijn grootvader aan vaderskant, de koning. Het prinsje is ook genoemd naar de oom van de koning, prins Bertil, die in 1997 stierf en nauwe banden had met prins Carl Philip en zijn zussen.

Het pasgeboren prinsje is het vijfde kleinkind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. "Het is erg leuk dat de ooievaar dit jaar zo actief is geweest in de (koninklijke) familie Bernadotte", zei de koning.

Papa Carl Philip toonde gisteren nog trots hoe groot zijn kleine spruit ongeveer is.
photo_news Papa Carl Philip toonde gisteren nog trots hoe groot zijn kleine spruit ongeveer is.
Beeld van de bekendmaking.
Getty Images Beeld van de bekendmaking.