Paola redt magnoliaboom in de voortuin van ouderlijk huis in Rome

Al toen ze kind was, keek Paola vanuit haar kamer in deze statige villa naar de boom in de voortuin.
Google Streetview Al toen ze kind was, keek Paola vanuit haar kamer in deze statige villa naar de boom in de voortuin.
Koningin Paola heeft een magnolia, die al sinds haar jeugd voor het ouderlijk huis in Rome staat, kunnen redden van de kap. De boom was te groot geworden en vormde een veiligheidsrisico. Maar de smeekbede van Paola heeft geholpen.

In de Via Jacopo Peri in Rome ligt de Casa Ruffo, een statige okergele patriciërswoning waar koningin Paola een groot deel van haar jeugd doorbracht. Ze woonde in de Italiaanse hoofdstad tot haar huwelijk met Albert. Het gebouw is vandaag opgedeeld in verschillende appartementen. Eén daarvan is eigendom van Paola en Albert. Naar verluidt kochten ze het kort voor de troonsafstand van de vorst. Het koppel brengt er elk jaar wel enkele weken door, vooral in de wintermaanden.

Al toen ze kind was, keek Paola - nu 82 jaar oud - vanuit haar kamer graag naar de magnolia. Groot was haar verbazing toen ze vorige maand vernam dat de vereniging van medeëigenaren, onder meer de eigenaren van een sportwinkel en een communicatiebureau op het gelijkvloers, van plan was de boom te laten kappen. Hij is inmiddels zo groot en weelderig dat hij de omheining van het gebouw dreigt te beschadigen én een gevaar vormt voor voetgangers die passeren.

Jeugdvriend

De koningin riep haar neef en jeugdvriend Fulco Pratesi ter hulp. Hij is erevoorzitter van de natuurvereniging World Wildlife Fund (WWF) Italië en journalist bij de krant 'Corriere della Sera'. In een veelgelezen artikel onder de titel 'Laten we de magnolia van koningin Paola van België redden' gaf hij een hele reeks argumenten waarom de boom moest blijven staan. "Mijn ervaring als wandelaar in Rome leert dat ook het drastisch snoeien van een magnolia niet leidt tot het afsterven maar tot een nog mooiere boom. Er zijn al zoveel bomen verdwenen uit onze stad", zo schreef de neef van Paola.

De eigenaren van het gebouw hebben zopas beslist de magnolia niet te vellen, maar te laten snoeien. Ongetwijfeld heeft de oproep van de koningin der Belgen voldoende gewicht in de schaal gelegd.

Photo News3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • mark germanus

    Men zou beter het pensioen van hare vent snoeien !

  • Sven Vanlierde

    Is dat nieuws, ik denk niet dat het de mensen interesseert welke bomen er in het ouderlijk huis van paola staan. Zelfs de dag allemaal komt met betere thema's.

  • Ivo Vandeneynde

    Zou standaard moeten zijn: eerst nadenken over oplossing en dan pas kappen. Maar dat is voor veel mensen nog altijd het makkelijkst: kappen kappen kappen.