Nonkel koningin Mathilde vervolgd voor oplichting

Graaf Henri d'Udekem d'Acoz. Foto uit 2004.
BELGA Graaf Henri d'Udekem d'Acoz. Foto uit 2004.
Graaf Henri d'Udekem d'Acoz (81), oud-burgemeester van Poperinge en nonkel van koningin Mathilde, is vanmorgen door de Brusselse raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst en wordt bevestigd door het parket van Halle-Vilvoorde. Hij zou samen met Hans Velle (51) een koppel uit Vlaams-Brabant hebben opgelicht voor enkele tienduizenden euro's.

Het koppel was in een echtscheiding verwikkeld en zou via Henri d'Udekem d'Acoz in contact gekomen zijn met Hans Velle, die al tweemaal een gevangenisstraf voor oplichting had uitgezeten. Beiden zouden herhaaldelijk bij het koppel op bezoek geweest zijn.

Velle zou daarbij voor verschillende tienduizenden euro's aan erelonen gevraagd en gekregen hebben, maar nooit enige tegenprestatie geleverd hebben.

Het is niet de eerste keer dat Henri d'Udekem d'Acoz in opspraak komt. Begin juni werd hij door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling doorverwezen omdat hij met dezelfde kompaan de eigenaar van een landbouwgrond voor minstens 100.000 euro zou hebben opgelicht.

De advocaat van Henri d'Udekem d'Acoz stelde over die zaak dat graaf Henri in zijn goedheid was misbruikt door Velle. Ook in deze zaak is de raadkamer van oordeel dat er genoeg materiaal is voor een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. "Maar er is nog geen veroordeling", benadrukt het parket.