Ga naar de mobiele website
^ Top

Nederlandse royals zijn dan toch gaan skiën in Lech

Koningin Beatrix en haar schoondochter Mabel.
getty Koningin Beatrix en haar schoondochter Mabel.
Ondanks de wetenschap dat een lawine in Lech prins Johan Friso vrijdag in het ziekenhuis deed belanden, zijn de meeste leden van de Nederlandse koninklijke familie vanochtend gewoon gaan skiën in Lech. De toestand van de 43-jarige prins blijft dezelfde: stabiel maar niet buiten levensgevaar. De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat een prognose over Friso nog tot het eind van de week kan duren.

In de Oostenrijkse kranten wordt vandaag veel aandacht besteed aan het ski-ongeluk van de prins. Drie Oostenrijkse kranten schrijven dat er gisteren een drain in het hoofd van Friso is aangebracht, zo staat te lezen op de website van De Volkskrant. De drain zou zijn ingebracht om vocht af te voeren. "Maar dat is niet van officiële zijde bevestigd", luidt het.

Skiën
De prinsen Willem-Alexander en Constatijn en prinses Máxima namen hun kinderen en de twee dochtertjes van prinses Mabel en prins Friso mee naar de skipiste in de Oostenrijkse wintersportplaats. De koninklijke familie verblijft dus nog steeds in Lech, in Vorarlberg, op zo'n tweehonderd kilometer van Innsbruck, waar de prins ligt.

Koningin Beatrix, prinses Mabel en prinses Laurentien gingen niet mee skiën en bleven achter in het hotel in Lech. Beatrix en Mabel gingen op bezoek bij Friso, waar ze zo'n twee uur bleven. Ondertussen zijn ook zij teruggekeerd naar het hotel.

Veel sneeuw, nog meer lawines
Het sneeuwt vandaag flink in Lech, maar de verwachting is niet dat hierdoor de weg naar Innsbruck vanwege het lawinegevaar moet worden afgesloten. Eerder deze week was dit wel het geval.

In het hele berggebied zijn lawines op dit moment aan de orde van de dag. In Lech werd gisteren met 160 man gezocht naar en snowboarder die vermist werd na een lawine. Hij werd niet gevonden. Burgemeester Ludwig Muxel zei vandaag dat niet verder wordt gezocht omdat er geen melding van een vermissing is binnengekomen.

Er loopt trouwens een onderzoek naar de vraag of de als gevaarlijk omschreven helling die Friso en een vriend uit Lech afdaalden, vanwege het lawinegevaar niet gesloten had moeten zijn. (adb/edp)

reuters
reuters


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug