Nederlandse koningin Máxima: "Mijn zusje kon geen vreugde vinden en ze kon niet genezen"

Photo News
De Nederlandse koningin Máxima (47) heeft dinsdag tijdens een werkbezoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen een korte verklaring gegeven naar aanleiding van het overlijden van haar jongste zus Inés twee weken geleden. Het was het eerste publieke optreden van de koningin sinds 6 juni.

"Vandaag ben ik weer aan het werk gegaan na een moeilijke tijd. Ik ben eigenlijk blij dat ik dit bezoek aan het protonentherapiecentrum in Groningen heb kunnen doen omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing", zei de zichtbaar geëmotioneerde koningin, die haar tekst had opgeschreven.

(lees verder onder de foto)

Koningin Máxima geeft een statement over het overlijden van haar zus na een werkbezoek aan het Protonentherapiecentrum in Groningen. Het is het eerste publieke optreden van de vorstin na het overlijden van haar zus Ines
ANP Koningin Máxima geeft een statement over het overlijden van haar zus na een werkbezoek aan het Protonentherapiecentrum in Groningen. Het is het eerste publieke optreden van de vorstin na het overlijden van haar zus Ines

Troost

"Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. En ik wil echt mijn hele grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. En ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank", zei koningin Máxima. Máxima zou het protonentherapiecentrum van het UMCG oorspronkelijk zelf geopend hebben op 8 juni, maar dat ging niet door omdat de koningin na de dood van haar zus haar agenda helemaal leeg maakte om naar Argentinië te reizen voor de begrafenis en om er nadien enige tijd te kunnen doorbrengen met haar familie. Máxima ontbrak vorige week ook bij de staatsbezoeken die koning Willem-Alexander bracht aan Letland, Estland en Litouwen.

Ines, de zus van Máxima, maakte zelf een einde aan haar leven.
ANP Ines, de zus van Máxima, maakte zelf een einde aan haar leven.
Máxima zakte naar Argentinië af voor de begrafenis van haar zus.
Photo News Máxima zakte naar Argentinië af voor de begrafenis van haar zus.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • danny buyse

  Er is zoveel haat, nijd en jaloezie in de wereld maar als je dit leest is er nog veel hoop hoe mensen nog voor mekaar leven en om mekaar geven. Prachtige vrouw die veel respect en medeleven afdwingt, sterkte!

 • CHRISTIANA DE GEEST

  Fantastische vrouw, Nederland mag fier zijn op haar Koningin!!!!!

 • Patricia Vyncke

  Ook voor een koningin die alles heeft....is dit een verschrikkelijk iets !

 • monique morel

  Alle respect en mooi verwoord

 • Peter Coene

  Prachtige vrouw !!