Nederlandse koning Willem-Alexander in kersttoespraak: “Het is oké als het even tegenzit”

RVD/Arenda Oomen
“Streven naar geluk is mooi, maar mag geen obsessie worden.” Dat zei de Nederlandse koning Willem-Alexander in een dit jaar meer filosofisch getinte kersttoespraak vanuit de hal van het gerenoveerde paleis. De koning richtte zich in zijn zevende kersttoespraak tot jongere Nederlanders, waarbij hij benadrukte dat het leven niet altijd leuk is.

“Ook verdriet mag er zijn. Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven", aldus de koning. “In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen. We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen.”

Hij noemde de invloed van sociale media op het leven van jongeren niet, maar hij leek er wel naar te verwijzen: “Niemand is perfect, gelukkig maar. Trek het je niet aan als het tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké.’’

Hij vervolgt: “
Als we nagaan wat ons het meest gelukkig maakt, dan geeft bijna iedereen hetzelfde antwoord: de mensen om me heen. Familie en vrienden, maar ook mensen die je misschien nauwelijks kent en die gewoon aardig tegen je zijn. Geluk zit in onze verbondenheid met anderen. Laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: ‘het is goed’. Met een luisterend oor, een uitgestoken hand of een arm om de schouder geven we elkaar het mooiste geschenk dat een mens aan een mens kan geven. Niet alleen deze kerst, maar ook daarna.”

Trek het je niet teveel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké

Koning Willem-Alexander

Eén van de meest succesvolste landen

Nederland is volgens de koning nog altijd een van de meest succesvolle landen van de wereld. “Achter dat succes staan mensen zoals u en jij. Miljoenen professionals en vrijwilligers die er ook in moeilijke omstandigheden samen het beste van maken.”

Hij accentueerde dat ondanks de hoogoplopende emoties Nederlanders het gevoel hebben bij elkaar te horen. Vervolgens noemde hij alle beroepsgroepen die stevig met acties in het nieuws kwamen of onder vuur lagen. “Leerkrachten, politiemensen, artsen en verplegers. Ambtenaren en rechters. Boeren bouwers en biologen.’’

Dat is volgens Willem-Alexander de grote kracht van Nederland. “
Het draagt niet alleen bij aan een land dat goed presteert, maar ook aan een land waarin mensen gemiddeld genomen gelukkig zijn.”

De traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander komt deze eerste kerstdag uit de hal van zijn woonpaleis, Huis ten Bosch.
RVD De traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander komt deze eerste kerstdag uit de hal van zijn woonpaleis, Huis ten Bosch.

Máxima en zijn dochters

De koning sprak zijn kerstrede voor het eerst uit in Paleis Huis ten Bosch. Op Twitter werd vrijdag een foto verspreid van de koning, staand in de vestibule. Om hem heen staan meerdere camera’s. Hij verhuisde begin dit jaar met koningin Máxima en zijn dochters naar het paleis in Den Haag.

Vorig jaar week hij in verband met de toen aanstaande verhuizing voor de opname van de toespraak uit naar Paleis Noordeinde, zijn werkpaleis. Toen riep de koning opnieuw op tot verbinding. Het thema was saamhorigheid en hij noemde Nederland anno 2018 een van de beste plekken ter wereld om te wonen, te werken en te leven.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudolphe V.DeBaere

  Kostprijs renovatie Paleis Huis ten Bosch 64 miljoen euro, betaald door de Nederlandse belastingbetaler. In België zijn ze toch iets zuiniger.

 • WILLY ZACHEL

  Uitleggen daar zijn die goed in één keer per jaar de mensen wat wijs maken is die koningen hun specialiteit

 • Freddie Lamers

  En hierna ging hij weer zijn volgende vakantie plannen met mevrouw Maxima.

 • Huub Lemmens

  Hij heeft gemakkelijk,praten

 • Anonymous

  Makkelijk praten voor mensen die alles op een plateau cadeau krijgen en buiten de realiteit leven. Wat weten deze mensen van het echte leven