Ga naar de mobiele website
^ Top

Nederlandse koning al jaren anoniem aan de stuurknuppel van KLM-lijnvluchten

anp
De Nederlandse koning Willem-Alexander vliegt al jaren voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM in een Cityhopper en doet dat meestal in alle anonimiteit.

"Ook als we vanuit het bemanningscentrum in KLM-uniform met pet door Schiphol heen lopen, zijn er heel weinig mensen die je herkennen", vertelt de vijftigjarige koning aan De Telegraaf. Inmiddels laat hij zich omscholen voor het vliegen met een Boeing 737.

Soms herkennen passagiers de stem van zijne koninklijke hoogheid bij het omroepen tijdens de vlucht, maar zijn naam hoeft hij dan niet te zeggen. "Het voordeel is dat ik altijd kan zeggen dat ik namens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet."

Met de vluchten komt de Nederlandse koning aan de 150 vlieguren per jaar die nodig zijn voor zijn brevet.

Willem-Alexander denkt "een weekje of drie, vier" nodig te hebben voor de omscholing tot 737-vliegenier. "Theorie, praktijk, simulator en examen. En dan de lijn op."
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • P DG

  Die van ons zou ik liever niet aan de knuppel zien?hij heeft een brevet gekregen omdat hij.......is

 • Waesdana

  Bijklussen ? Zal toch op zijn belastingsbrief invullen hoop ik. Of in t zwart misschien ?

 • mieke jansens

  respect .. dat siert

 • st cl

  niet in een ivoren toren is misschien veel gezegd. hij doet dit namelijk om aan zijn vlieguren te komen en zo zijn brevet te behouden, ongetwijfeld om af en toe eens met de privéjet weg te kunnen voor een weekendje. eerder wel ivoor dus. als passagier wordt je dan vervoerd door iemand met relatief weinig ervaring die uit eigenbelang achter de stuurknuppel kruipt om effe aan zijn minimum uren te geraken

 • Democratie is een illusie

  Willem je laat de rest van de koningshuizen een 'poepie ruiken'. Persoonlijk vind ik dat koningshuizen moeten verdwijnen, maar jij geeft er flair aan.

Meld een bug