Exclusief voor abonnees

Miljardairsdynastieën: hoe de Guinness-clan kon doordringen tot de hoogste niveaus van Buckingham Palace

EPA
Guinness is Ierlands bekendste exportproduct, en er schuilt inmiddels een roemrijke familie achter de nakomelingen van de bescheiden brouwer Arthur. De Guinness-familie is vandaag doorgedrongen tot de hoogste echelons van de Britse elite: Julia Guinness was zo’n boezemvriendin van prinses Diana dat ze zich meter van prins George mag noemen.

Het minste wat je van Arthur Guinness kan zeggen, is dat hij voorzienig was. Toen hij in 1759 de huur van een brouwerij in Dublin afsloot, verzekerde hij meteen een contract voor 9.000 jaar. Eeuwen later vult de geur van de productie van the black stuff, naargelang de wind, nog steeds het centrum van de Ierse hoofdstad en is Guinness met ruime voorsprong ’s werelds meest gesmaakte stoutbier. De brouwerij is met anderhalf miljoen bezoekers per jaar dé topattractie van het groene eiland, en op de nationale feestdag St Patrick’s Day alleen worden wereldwijd dertien miljoen pinten Guinness getapt. Diageo, het bedrijf waaraan de Guinness-familie in 1997 het merk verkocht, kent een jaarlijkse omzet van ruim 1,7 miljard euro. Terwijl Ierland Arthur Guinness koestert als een volksheld, heeft de naam in Groot-Brittannië een heel andere betekenis aangenomen. Arthurs afstammelingen belandden in het Britse parlement, huwden Pruisische prinsen, schopten schandaal, maakten furore op de catwalk én mogen zich vandaag tot de intimi van de Windsors rekenen.

Meter van prins George

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudolphe V.DeBlaere

    Diana genoot het meest als ze eenvoudige dingen kon doen zoals de afwas ??? Wat een zever. Zou ooit een bord zelf afgewassen hebben ? Die vrouw behoorde voor haar huwelijk tot de topadel en eran tot de koninklijke familie.