Meghan zal nooit een échte prinses zijn: deze titels krijgen zij en haar kinderen straks

AFP
Morgen geven Meghan Markle en prins Harry elkaar hun jawoord, maar dat wil niet zeggen dat Meghan dan automatisch een prinses wordt. Zij en haar toekomstige kinderen zullen een heel andere titel krijgen.

De Britse pers mag het dan hebben over prinses Meghan, maar de verloofde van prins Harry zal nooit de officiële titel 'Princess' mogen gebruiken. Volgens de regels van de Britse kroon mogen enkel diegenen die rechtstreeks in de koninklijke familie geboren werden die titel dragen. Diana, de moeder van William en Harry, vormde daarop een uitzondering. Zij kreeg de titel 'Princess of Wales', maar dat was enkel omdat haar man Charles de 'Prince of Wales' is. 

Een van de titels die Meghan krijgt, is 'Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Henry van Wales', de naam van Harry dus eigenlijk. Die zal echter in de praktijk weinig gebruikt worden. Het koninklijke koppel zal immers van de Queen een hertogdom cadeau krijgen bij hun huwelijk en wordt morgen dus hertog en hertogin. De kans is groot dat het om Sussex zal gaan, al zijn in principe ook de hertogdommen Clarence en Buckingham nog vrij. Vermoedelijk wordt Meghan dus straks 'hertogin van Sussex' en zal ze zo ook aangesproken worden - net zoals Kate Middleton de titel van 'hertogin van Cambridge' draagt.

Daarnaast krijgt het pasgehuwde koppel waarschijnlijk ook nog een Schotse titel cadeau, vermoedelijk een of ander graafschap in dat land. Meghan zal dus vermoedelijk ook gravin worden. De Britse titel wordt echter de belangrijkste en enkel die zal doorgaans gebruikt worden. Die hertogdommen en graafschappen krijgen ze overigens enkel in naam. Er komen geen gronden of extra macht bij kijken. 

De kinderen van William en Kate heten officieel 'prins George' en 'prinses Charlotte'.
AP De kinderen van William en Kate heten officieel 'prins George' en 'prinses Charlotte'.

Meghan of Rachel?

Harry zal dus 'Prins Harry, de hertog van Sussex' worden, en zijn vrouw 'Meghan, hertogin van Sussex'. Al is het zelfs niet zeker dat die voornaam gebruikt zal worden. De echte naam van de bruid luidt immers 'Rachel Meghan Markle', dus is hertogin Rachel ook een optie. Vermoedelijk zal het echter Meghan blijven, aangezien Kensington Palace altijd die naam gebruikte in hun berichtgeving.

En hoe zit het dan met de eventuele kinderen die Meghan en Harry zullen krijgen? Wel, volgens de huidige stand van zaken zullen ook zij niet de titel 'prins' of 'prinses' dragen - dat is enkel weggelegd voor de rechtstreekse kinderen van de koning of koningin, en de eerstgeborene van de troonopvolger. De dochters en zonen van Meghan en Harry zullen de titel 'lord' of 'lady' krijgen.

 Al kan het ook anders uitdraaien. Normaal gezien zou Charlotte, het tweede kind van William en Kate, volgens het protocol 'Lady Charlotte' moeten heten. De Queen heeft bij haar geboorte echter de regels aangepast. Ze besliste toen dat alle kinderen van William prinsen en prinsesjes zouden worden. Als ze voor de kroost van Harry en Meghan opnieuw een koninklijk besluit uitvaardigt, krijgen zij misschien ook die titel.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique van beylen

  (mario) in gewone gesprekken zijn dat meneer en mevrouw, onze koning en koningin worden ook zo aangesproken. En een job van 9 tot 5, dat zien die zeker zitten, ik denk dat ze niet liever willen, maar wie gaat hen dan vertegenwoordigen op statiebezoeken, op concerten, op feesten, banketten, noem maar op , alles wat er niet tussen 9 en 5 valt.

 • Julien de Raedt

  Gistelynck Magda Het is hier in Belgie geen haar beter ons koningshuis wij mogen ook opdraaien voor al hun luxe dan nog maar gezwegen over de schandalen in ons koningshuis hij moest zich schamen meneer Albert zijn bloedeigen dochter Delfine niet willen erkennen en Filip zal nog eens breken als hij een kransje moet neerleggen

 • Mario Adams

  Gewoon 'Meneer' en 'Mevrouw' en beiden een "9 to 5" job zou veel beter zijn.

 • eric debanne

  Weer zo'n marginale gedoe ! Zappen is de boodschap Miserie en armoe overal maar hiervoor hebben ze geld zat !

 • Alfons Thijs

  Toch zal ze de titel van mooiste prinses van de wereld dragen