Exclusief voor abonnees

Mathilde over prinses Elisabeth en koningschap: “Alles op zijn tijd. Nu eerst genieten van studentenleven”

Op hun tweede dag in Kenia bezochten Mathilde en Elisabeth een sloppenwijk vlak bij Nairobi. In een centrum voor kwetsbare kinderen gaf de koningin dit baby'tje van vijf maanden meteen door aan haar dochter. Die was op haar gemak, en zichtbaar gecharmeerd.
BELGA Op hun tweede dag in Kenia bezochten Mathilde en Elisabeth een sloppenwijk vlak bij Nairobi. In een centrum voor kwetsbare kinderen gaf de koningin dit baby'tje van vijf maanden meteen door aan haar dochter. Die was op haar gemak, en zichtbaar gecharmeerd.
Alles op zijn tijd, ook voor kroonprinses Elisabeth. "Ze moet nu eerst genieten van het studentenleven. De tijd gaat al zo snel", vertelt de koningin ons. Het koningschap? "Niet aan de orde nu."

De avond is gevallen in Nairobi. De avondkoelte en de krekels brengen rust na de drukke dag. Moeder en dochter wisselden zij aan zij luchtige met ernstige bezoeken af. Op de voetbalacademie Acakoro in een sloppenwijk zagen ze hoe 120 kinderen uit straatarme gezinnen een professionele opleiding krijgen. Bij een alleenstaande moeder met zes kinderen was Mathilde vol bewondering. Het gezin woont in een ruimte van enkele vierkante meters groot. "Ze heeft haar man verloren en moet voor zes kinderen zorgen. Ik heb haar gezegd: ú bent de koningin", vertelt Mathilde ons. Bewondering had ze ook voor de leerkrachten in het vluchtelingenkamp. "Ze hebben 150 leerlingen in hun klas. Op zo'n moment zie je hoe belangrijk het werk is dat Unicef hier doet." Welke ontmoeting haar het meest bijgebleven is, kan ze niet zeggen. "Elke ontmoeting is uniek, elke mens is uniek." De koningin is bezig aan haar achtste missie voor Unicef in tien jaar tijd. "We worden oud", lacht ze aan het begin van het gesprek. Terwijl de ober water inschenkt, geeft de koningin het sein dat de vragen mogen komen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Eykens

  Ze konden beter in eigen land eens rond gaan en hier alle ellende waar we mee zitten eens aankaarten, maar dat doet alleen haar schoonbroer.

 • Kristien Foubert

  Doe niet zo negatief onze politiekers kosten ons veel meer geld dan ons Koningshuis.

 • Jennifer Peeters

  Een luxe vakantie met je mama op kosten van de belastingbetaler en binnenkort een dotatie krijgen van meer dan 900.000 euro. Wanneer wordt er eens een referendum gehouden over dat koningshuis. De middelleeuwen zijn al lang voorbij hé!!!

 • freddy milants

  En de Vlamingen betaalden gewoon verder.

 • Ronny Cuypers

  Tof. Genieten van het studentenleven op kosten van de belastingbetaler.