Exclusief voor abonnees

Markies Olivier de Trazegnies is geruïneerd: “Elke maand vraag ik me af hoe ik mijn rekeningen nu weer ga betalen”

Kristof Ghyselinck
De markies van Trazegnies (75) is één van de opmerkelijkste edellieden in ons land. Hij is bevriend met het kruim van de Belgische aristocratie en woont op het sublieme kasteel van Corroy-le-Château. Maar zelf bezit de markies weinig meer dan zijn ronkende titel. “Als ik Corroy niet had gekocht, had ik de rest van mijn leven geen oog meer dichtgedaan”, zegt Olivier in het weekblad Dag Allemaal.

Nadat we via de brug over de slotgracht op de immense binnenplaats van het kasteel van Corroy-le-Château zijn beland, roept een stem “Je viens! Ik kom!” Een houten poort draait open en we worden hartelijk begroet door een gedistingeerde man in hemdsmouwen en een rode pantalon. Hij vraagt ons hem te volgen naar zijn bureau. Via een monumentale trap, langs een gotische kapel en door een overvolle bibliotheek bereiken we de zomerse werkkamer van de markies.

Familieruzie

Op hun 65ste kiezen de meeste Belgen voor een rustiger leven en een hopelijk lang pensioen. Markies Olivier de Trazegnies waagde op die leeftijd, nu bijna elf jaar geleden, echter een sprong die weinigen hem zouden nadoen. Hij kocht het kasteel in de provincie Namen waar hij al zijn hele leven woont om het kort daarop weg te schenken aan de Koninklijke Vereniging van Historische Woonsteden en Tuinen.

“Ik heb toen veel te veel geld betaald voor Corroy (zo noemt de markies zijn kasteel steevast, hoewel er ook een is in het naburige Corroy-le-Grand, nvdr)’, zegt de markies. ‘Op de veiling heb ik nog getwijfeld of ik niet beter een kasteel in Frankrijk zou kopen met 200 hectare errond - hier heb ik ’n park van amper 12 hectare. Dan had ik nog genoeg geld overgehouden om comfortabel te leven.”

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Bouduin

  Ik zou zeggen: join the club en vergeet niet om het u een beetje gezellig te maken. Weet ook dat de enige schande aan armoede is er beschaamd over te zijn.

 • Jos Van Aerde

  Zulke mensen verdienen een pluim. Ons patrimonium beschermen, en dan nog met eigen middelen, proficiat.

 • Rayan El Arami

  Welkom in het leventje van de gewone man. Die weet vaak ook niet hoe hij alle rekeningen moet betalen terwijl die geen kasteel en gronden heeft. Maar als de gewone man ze niet meer kan betalen moet die zijn eigendom (als die dat al heeft) verkopen of wordt de boel in beslag genomen. Doch als meneer de markies ze niet meer kan betalen kan die blijkbaar op de aandacht van de media rekenen en moeten we medelijden hebben?

 • raf janssens

  hebben de meeste gepensioneerden dat niet allemaal .

 • siau ashok

  Sommige mensen kunnen blijkbaar niet lezen het kasteel is niet van hem het is van de waalse regering hij heeft het geschonken! Uit liefde voor het kasteel, schande dat de waalse regering hem niet steunt. Zonder hem was dat kasteel al volledig vervallen.