Exclusief voor abonnees

Leopold II bleek naast koning, massamoordenaar ook nog pedofiel te zijn: hoe hard hij ook onder vuur lag, hij kwam er een leven lang mee weg

Koning Leopold II
Archief Koninklijk Paleis Koning Leopold II
Standbeelden van Leopold II in Brussel, Gent, Oostende en Hasselt zijn beklad, in Ekeren is er één in brand gestoken. Een man die de dood van miljoenen Congolezen op zijn geweten heeft, hoort niet op een sokkel, vinden de actievoerders. Nieuw zijn die protesten niet. Al tijdens het leven van Leopold II sprak de internationale pers schande over de horror die hij in Congo liet aanrichten. En ook over de seks met minderjarige meisjes waarvoor hij betaalde.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Verstappen Martine

  Rijken komen weg met alles. Dat is nu eenmaal de macht van het geld.

 • Marc Devos

  Wat de Engelsen gedaan hebben in Zuid Afrika, de Duitsers in Namibië, het koloniaal verleden van elke koloniserende natie is een donker rode bladzijde, België moet niet heiliger zijn dan de paus, spijt betuigen is een mooi gebaar maar dit is geschiedenis in een heel andere tijd, let bygones be bygones!

 • PATRICK DEMAEGHT

  Wat met de rest van het Blauwe Bloed die hun Belgische jong huispersoneel in die tijd misbruikt hebben en ongewenst van kinderen voorzag.

 • Carl Peeters

  Die actievoerders moeten dringend terug gaan werken. Nu hebben ze tijd te over om te protesteren. Nu is het leopold 2, dan zwarte piet en ze zijn heel inventief met het vinden van redenen om niet te moeten gaan werken. De geschiedenis is nu eenmaal zo en daar kan niets nog worden aan veranderd.

 • edwin impens

  mogen wij ook excuses krijgen van Duitsland (hitler), frankrijk (napoleon, clovis), spanje (alva), italië (caesar), oostenrijk (maximilian), enz.. en willen zij al onze kunstschatten en N-frankrijk weergeven aub?