Lech is prins Friso niet vergeten

ANP
De Nederlandse prins Friso is drie jaar na zijn uiteindelijk noodlottige ski-ongeluk niet vergeten in het Oostenrijkse skidorp Lech. In de oude dorpskerk staat deze dagen zijn ingelijste foto, vergezeld van een grote pot met bloeiende tulpen en de oproep om de prins te gedenken.

Op een kaart staat de datum van zijn ongeluk, 17 februari 2012 en zijn sterfdag anderhalf jaar later, 12 augustus 2013. Bezoekers van de Nikolauskerk wordt gevraagd te bidden voor Friso, "zijn familie en zijn vaderland".

De prins werd op de laatste dag van zijn skivakantie in het vakantieoord bij het offpiste skiën getroffen door een lawine. Hij raakte bedolven onder de sneeuw en moest na het uitgraven lange tijd worden gereanimeerd. Te lang, aldus de doktoren in het universiteitsziekenhuis in Innsbruck waar hij na het ongeval werd behandeld. Hij had ernstige hersenbeschadiging opgelopen. Voor verdere behandeling werd Friso naar een ziekenhuis in zijn woonplaats Londen gebracht. De prins overleed uiteindelijk op het Nederlandse kasteel Huis ten Bosch aan de gevolgen van zijn ongeluk.

De Nederlandse koninklijke familie is deze week zoals ieder jaar op skiverlof in Lech. Vanochtend poseerden koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane voor het traditionele winterse fotomoment voor de persfotografen.

Friso's echtgenote prinses Mabel was afgelopen week met haar dochters Zaria en Luana in Lech, net als in de andere jaren na het ongeval.

ANP
ANP
PHOTO_NEWS