Kroonprinses Elisabeth wordt 18: van een ‘echt vrouwtje’ tot de mooiste troef van ons koningshuis

BELGA_HANDOUT
Groot feest op het paleis. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, wordt vandaag 18 jaar. Een extra belangrijke verjaardag, want voortaan kan ze volgens de grondwet staatshoofd worden. Het "echte vrouwtje", zoals haar vader haar vlak na de geboorte liefkozend noemde, is nu ook officieel een vrouw geworden. Onze troonopvolgster zal vandaag de schijnwerpers niet trouwens niet schuwen: de festiviteiten in het koninklijk paleis in Brussel worden vanaf half 11 rechtstreeks uitgezonden op HLN.be en VTM.

De leden van de koninklijke familie, politici van diverse overtuigingen, maar ook tachtig jongeren die geboren zijn in 2001 zullen het feest bijwonen. Op het programma staan optredens van Blanche, die ons land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in 2017, en van finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd. De toekomstige koningin der Belgen kreeg al een speciaal cadeau voor haar achttiende verjaardag: een officiële postzegel, waarvoor een foto gebruikt werd die haar vader, koning Filip, van zijn dochter maakte.

(lees verder onder de foto)

Koning Filip zette zijn dochter in de tuinen van Laken op de foto voor een speciale postzegel ter ere van haar achttiende verjaardag.
BELGAONTHESPOT Koning Filip zette zijn dochter in de tuinen van Laken op de foto voor een speciale postzegel ter ere van haar achttiende verjaardag.

Eerste missie

In juni nam prinses Elisabeth in Kenia deel aan haar eerste officiële missie in het buitenland, samen met haar moeder, koningin Mathilde. De twee bezochten met Unicef het op een na grootste vluchtelingenkamp in het noordwesten van het land, net als een sloppenwijk niet ver van hoofdstad Nairobi. Daarna ontmoetten ze een Masai-gemeenschap.

De jonge Hertogin van Brabant sprak toen voor het eerst met journalisten. Ze zei dat ze “diep onder de indruk” was van de omstandigheden waarin de kinderen in het kamp van Kakuma opgroeiden. “Ze zijn nog zo klein en fragiel, maar hadden toch al zoveel trauma’s meegemaakt in hun leven. Verder was ik ook heel geraakt door de meisjes van mijn leeftijd die ik heb ontmoet, omdat ze zo’n moeilijk leven hebben gehad en zulke moeilijke situaties hebben beleefd. Maar toch tonen ze nog steeds zoveel moed en doorzettingsvermogen”, zei ze.

(lees verder onder de foto)

Elisabeth vergezelde haar moeder afgelopen zomer voor het eerst op een officiële missie in Kenia.
Photo News Elisabeth vergezelde haar moeder afgelopen zomer voor het eerst op een officiële missie in Kenia.

Nieuwe portretten

Omdat haar verjaardag zo'n belangrijk moment is, heeft het Belgische Koninklijk Huis alvast nieuwe foto’s van de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde gedeeld. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Michel Gronemberger in het ouderlijk huis van de prinses, het kasteel van Laken. De kiekjes tonen de twee ‘gezichten’ van de tiener: Elisabeth als toekomstige koningin en als studente. Op een foto daalt ze de trappen van het kasteel af in een koningsblauwe galajurk, op de andere foto zit Elisabeth dan weer op een bureau en draagt ze een jeans met daaronder witte sneakers. In haar hand heeft ze een oud fotoalbum waarin een foto te zien is van haar vader Filip als peuter. Voor de laatste foto poseren de twee samen, waarbij Elisabeth een felrode jurk draagt.

(lees verder onder de foto’s)

BELGA
BELGA
BELGA

Live te volgen

VTM Nieuws zendt de verjaardag van de kroonprinses live uit in een extra uitzending bij VTM die ook via HLN.be te volgen is. Cathérine Moerkerke heeft in de studio in Vilvoorde royalty-kenner Jo Depoorter te gast die deskundige commentaar geeft bij deze historische gebeurtenis. VTM-journalistes Eva Peeters en Birgit Herteleer volgen alles ter plaatse in Brussel.

De uitzending start om 10u30 op VTM en HLN.be en duurt vermoedelijk tot 12u25. Voor de productie werken de vier belangrijkste omroepen van België samen. Naast de festiviteiten op het paleis vrijdag zal de prinses haar achttiende verjaardag ook in intieme kring vieren, met vrienden. 

Een van de eerste beelden van Prinses Elisabeth, vanuit de materniteit van het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.
PHOTO NEWS / SFI Een van de eerste beelden van Prinses Elisabeth, vanuit de materniteit van het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.
Prinses Elisabeth blaast een eerste kaarsje uit.
BELGA Prinses Elisabeth blaast een eerste kaarsje uit.
De voltallige koninklijke familie van België is vrijdag aanwezig bij de ceremonie.
EPA De voltallige koninklijke familie van België is vrijdag aanwezig bij de ceremonie.50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anna Pauels

  De monarchie is allesbehalve democratisch, is nog Middeleeuws en draagt nauwelijks iets bij. Afschaffen die handel ! En de megadotatie die elisabeth krijgt daar zwijgen ze even over, de gewone man zal nog wel inleveren en werken tot zijn zeventigste. Wat zijn de mensen toch makkelijk sprookjes wijs te maken en blind te maken !

 • Christophe Gryson

  Laat onze monarchie met rust en schrapt 50% van onze overbodige Ministers ja!!!! Gelukkige verjaardag Elisabeth!

 • leo foulon

  Ik ben koningsgezind , op die voorwaarde ,dat men er elke 5 jaar een andere kan kiezen

 • peter maas

  We zijn bijna 2020 potverdomme,het wiel is al lang geleden uitgevonden dus stop met deze parasitaire outbollige waanzin.

 • Hilde Peeters

  Proficiat meisje ze zal het niet altijd makkelijk hebben iemand net op hoge school is zoekend naar de toekomst zij heeft niet veel keuze en.elke stap komt in de media goede of minder leuke gebeurtenissen