Koningspaar ontvangt nazaten Napoleon en Wellington

Koningin Mathilde met prins Nikolaus, een nazaat van de Pruisische aanvoerder Blüchner.
BELGA Koningin Mathilde met prins Nikolaus, een nazaat van de Pruisische aanvoerder Blüchner.
Koning Filip en koningin Mathilde hebben vandaag de nazaten van de belangrijkste bevelvoerders van de Slag bij Waterloo op het paleis in Laken ontvangen.

Het koningspaar hield een receptie ter ere van de 200e verjaardag van de Slag bij Waterloo, die een einde maakte aan het bewind van de Franse keizer Napoleon Bonaparte.

Onder de genodigden waren Jean-Christophe, prins Napoleon - een ver familielid van de keizer en volgens een deel van de Bonapartisten hoofd van het keizershuis.

Verkeerde titel

Verder was Arthur Wellesley, markies van Douro, aanwezig. Hij is een nazaat van de grote winnaar van de Slag bij Waterloo, de hertog van Wellington en zoon van de huidige, negende hertog. Het Belgische hof gaf hem op de website nog een verkeerde titel mee: graaf van Mornington. Dat is hij echter niet meer sinds het overlijden van zijn grootvader, de achtste hertog van Wellington, op 31 december vorig jaar. Arthur kreeg daardoor een nieuwe titel en zijn zoontje werd graaf.

Namens het Oranjehuis was prins Pieter-Christiaan aanwezig. De derde zoon van prinses Margriet (de jongere zus van prinses Beatrix) en Pieter van Vollenhoven is een verre nakomeling van de toenmalige Prins van Oranje, de latere koning Willem II, die met name bij de Slag van Quatre-Bras een belangrijke rol speelde.

In Laken waren verder het Luxemburgse erfgroothertogelijk paar en prins Nikolaus, Fürst Blücher von Wahlstatt, als vertegenwoordiger van de Pruisische ijzervreter generaal Blücher.

Arthur Wellesley, markies van Douro, een nazaat van de hertog van Wellington.
BELGA Arthur Wellesley, markies van Douro, een nazaat van de hertog van Wellington.
Jean-Christophe, prins Napoleon, hier met paarse das, uiterst links.
BELGA Jean-Christophe, prins Napoleon, hier met paarse das, uiterst links.