Koningin Máxima drumt gretig mee tijdens festival op Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een bezoek aan het Shelter in Festival Village op Sint Maarten.
ANP Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een bezoek aan het Shelter in Festival Village op Sint Maarten.
De Nederlandse Koningin Máxima was zaterdagmiddag helemaal in haar element toen ze in Philipsburg samen met koning Willem-Alexander het festivalterrein bezocht. Daar kreeg het koningspaar een demonstratie van de steelband Dow Musical Foundation, waarbij de vonken van de als drums gebruikte olievaten spatten.

Steelbandmuziek hoort bij de Caraïben als klompen bij Nederland, en op Sint-Maarten willen ze eigenlijk dat ieder kind kennismaakt met deze traditionele muziek. Die doelstelling ligt Máxima na aan het hart. Het sluit namelijk naadloos aan bij haar inzet om alle kinderen muziek te laten maken.

De jeugd van Sint-Maarten hoefde de drums niet in hun eentje te bespelen. Koning en koningin werden ook uitgenodigd om hun vaardigheden te tonen. "U heeft stiekem thuis geoefend", kreeg Máxima als commentaar toen ze meteen in het ritme drumde. Haar echtgenoot deed dapper zijn best, maar zal niet snel in aanmerking komen voor een muziekprijs.

Noodopvang

De steelband gebruikte Festival City, waar Sint-Maarten in het voorjaar carnaval viert, als oefenruimte. Het koningspaar kwam er ook om een kijkje te nemen bij de noodopvang voor eilandbewoners die door orkaan Irma in september dakloos geworden zijn. Zij wonen tijdelijk in de kioskjes die het middenterrein omzomen en waar tijdens feestelijkheden drank en eten worden verkocht. Het zijn onderkomens met minimale ruimte, maar ze zijn beter dan een tent.

Vanaf het festivalterrein hadden koning en koningin, die bij hun rondrit over het eiland werden vergezeld door de gouverneur en interim premier van Sint-Maarten, ook zicht op de gigantische geïmproviseerde puinstortplaats. Daar is veel afval terecht gekomen dat bij het opruimen van ingestorte of zwaar beschadigde huizen is opgehaald.

"Ik ben heel blij dat ik de kans heb gehad om dit, samen met mijn vrouw, drie maanden na Irma allemaal te aanschouwen", zei Willem-Alexander, die bij het festivalterrein ook de lokale en Nederlandse media even te woord stond.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • dominique van beylen

    waarom altijd vergelijken met die van ons . Akkoord die zijn stijver en dan ? Ze doen het toch ook goed. Als die van ons er zo zouden staan dan kregen ze ook kritiek daarop.

  • chantal vanlaere

    Kijk zo kan het ook een echte gemeend lach van plezier, dat zie je niet vaak bij de belgische royals

  • ROGER BROUWERS

    Is precies wat anders dan die stijve harken van hier.Zal wel weer haar slippers aan hebben deze keer