Koningin Mathilde wil betere maatregelen om geweld tegen kinderen in conflictgebieden te bestrijden

Koningin Mathilde (midden) op de VN-top in New York.
BELGA Koningin Mathilde (midden) op de VN-top in New York.
De bestaande maatregelen om geweld tegen kinderen in gewapende conflicten te bestrijden, moeten verbeterd worden. Daarvoor heeft koningin Mathilde in New York gepleit. Tijdens het Belgische mandaat in de VN-Veiligheidsraad de komende maanden is België voorzitter van de werkgroep ‘kinderen en gewapende conflicten’ van de Veiligheidsraad. 

De komende maanden leidt België de onderhandelingen binnen de VN-Veiligheidsraad over de aanpak van de schendingen van de rechten van het kind in Jemen, Afghanistan, Irak en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Eerder dit jaar werd hierover consensus bereikt met betrekking tot Syrië en Myanmar.
"De instrumenten waarover we beschikken, moeten verfijnd worden opdat hun impact duurzaam is, met als doel het breken van de cyclus van conflicten", aldus koningin Mathilde in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. “Speciale aandacht moet worden besteed aan de behoeften van meisjes, naast voldoende toegang tot gezondheidszorg, inclusief geestelijke gezondheidszorg, onderwijs en bescherming”, aldus de koningin.

Strijd tegen straffeloosheid

Koningin Mathilde is VN-ambassadeur voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Ze beklemtoonde de noodzaak van re-integratieprogramma's om te verhinderen dat jongens en meisjes opnieuw worden gerekruteerd door gewelddadige organisaties. "De strijd tegen straffeloosheid is een van de prioriteiten van het Belgische buitenlands beleid", beaamt ook vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Hij merkte ook op dat België een belangrijke bijdrage levert aan het 'Monitoring and Reporting Mechanism' van Unicef, dat betrouwbare informatie verzamelt over ernstige schendingen van de rechten van het kind in conflictsituaties.

Dit jaar lanceerde de VN-kinderrechtenorganisatie een oproep tot giften om 3,4 miljard euro op te halen, om zo humanitaire noodhulp te kunnen bieden aan 41 miljoen kinderen die getroffen zijn door oorlog of natuurrampen.

Koningin Mathilde samen met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.
BELGA Koningin Mathilde samen met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.