Koningin Mathilde pleit voor hulp aan kindsoldaten

EPA
Koningin Mathilde heeft maandagmorgen (lokale tijd) bij de Verenigde Naties een klemmend beroep gedaan op de lidstaten om mee te werken aan de reïntegratie van kindsoldaten in de samenlevingen waar ze leven. "Het is van groot belang dat dit gebeurt", aldus Mathilde in een afwisselend in het Engels en Frans gehouden toespraak in het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie.

De bijeenkomst 'Funding the future: Challenges & Responses to Reintegration of Child Soldiers' was georganiseerd door ons land en stond onder leiding van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.

Het ging alleen vorig jaar al om meer dan tienduizend kinderen die door gewapende groeperingen en strijdkrachten zijn vrijgelaten. Er is geld, goede planning en opvang nodig opdat die kinderen weer kind kunnen zijn en een normaal leven krijgen. "Dat is ieders belang", zo benadrukte koningin Mathilde. Maar daar komt veel bij kijken, en niemand mag worden uitgesloten."

De rechten van de kinderen zijn voor Mathilde, zo zei ze in haar openingstoespraak, een prioriteit bij haar VN-werk als speciaal pleitbezorger voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. In dat kader is ook de koningin in New York.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guy perain

  Het zijn niet die kinderen die moeten geholpen worden!! De ''bron'' moet aangepakt worden!!

 • Carla Van Geel

  Verder denken houdt ook in dat indien die kinderen in hun "wereldje" waar ze niet hoorden blijven steken ze er zeker niet beter van worden en dus later een gevaar kunnen betekenen internationaal. Kinderen die niets anders kenden dan wapens en geweld heropvoeden kan nooit negatiever zijn dan er niets aan doen. Voorkomen vooraleer erger gebeurd moet in het agenda kunnen.

 • robrecht Peeters

  bedoelde ze daarmee ook de IS kinderen en overtreedt ze daardoor niet de regels waar het koningshuis zich moet aanhouden. Wart denkt premier Michel, deze van het zomeruur, Justitie Geens van deze uitspraken of staan zij erachter. Een prins Laurent volstaat mijn dunken. Het koninklijk paar zit veilig achter prikkeldraad te Laken maar de goegemeente loopt dan spitsroeden of nog erger ...….zit daarmee op de schoolbanken

 • frank triolet

  Mathilde, trek er uw plan mee en betaal alles zelf

 • piet devlieger

  Er is geld nodig. Misschien kan ze een stukje geven van de 50 mljoen euro die jaarlijks door de koninklijke familie opgesoupeerd wordt. Ze kunnen het vast wel met wat minder doen. En in dat stukje dat ze geven zit mijn bijdrage ook vervat.