Koningin Mathilde in New York: “Universele gezondheidsdekking moet ook echt universeel zijn”

Koningin Mathilde poseert in New York na het evenement ‘Mental Health For All’, waar ze de hoofdgast was.
BELGA Koningin Mathilde poseert in New York na het evenement ‘Mental Health For All’, waar ze de hoofdgast was.
Koningin Mathilde heeft in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, het gebrek aan toegang tot kwalitatieve zorg voor heel wat kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand of een andere handicap aan de kaak gesteld.

"Zonder adequate financiële mechanismen" zal het boeken van "vooruitgang wat betreft de toegang tot adequate gezondheidsdiensten moeilijk blijven", verklaarde de koningin, die ook VN-pleitbezorger is van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Mathilde was de hoofdgast op een evenement in de prestigieuze openbare bibliotheek van New York over kinderen en volwassenen die met een handicap en een ontwikkelingsachterstand geconfronteerd worden. Het evenement is een initiatief van Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Special Olympics en Autism Speaks, een organisatie die ondersteuning biedt aan gezinnen in de VS die met autisme te maken hebben. 

De koningin pleitte ervoor dat de zogenaamde "universele gezondheidsdekking" - de toegang voor alle personen van een land tot de gezondheidsdiensten zonder daarbij in financiële moeilijkheden te komen - zoals de naam het zegt universeel zou zijn, namelijk overal ter wereld toegankelijk.

Informatie en educatie

Naast het financiële aspect vroeg Mathilde ook om meer aandacht voor de menselijke kant. Er is nood aan goede informatie en aan een degelijke opleiding voor leerkrachten en gezondheidswerkers gezien de ontoereikende reacties, de stigmatisering en zelfs nalatigheid waarmee mensen met een handicap worden geconfronteerd, luidde het.

Morgen brengen de Verenigde Naties regeringsleiders en toplui van bedrijven en de financiële sector samen in New York voor de eerste dialoog op hoog niveau over de ontwikkelingsfinanciering. Eerder dinsdag moesten de staats- en regeringsleiders nog vaststellen dat er, vier jaar na de ondertekening van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen door alle 193 lidstaten van de VN, sprake is van een gebrek aan financiering.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en koningin Mathilde in New York.
BELGA Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en koningin Mathilde in New York.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peeters Freddy

    Onze koningin heeft in België ook veel werk dat ze beter eerst zou doen, ik kan ze alvast een mailtje sturen hoe het er hier aan toe gaat als de chirurg een medische fout maakt.

  • Cynthia De pannemaeker

    Denk eerst aan je eigen volk daar is ook nood aan verzorging en dure medicatie in plaats van in buitenland te helpen

  • aaron lammens

    Ons belastingsgeld word goed opgesoupeerd