Koningin Mathilde hoopt dat dochter Elisabeth nog even jong mag blijven: “Laat haar maar genieten van een normaal leven”

Photo News
Koningin Mathilde hoopt dat haar oudste dochter prinses Elisabeth voorlopig nog tijd en kans krijgt om haar eigen leven te leiden. Dat zei de koningin in een gesprek met de media aan het slot van haar VN-bezoek aan Mozambique. 

De 17-jarige Elisabeth studeert sinds afgelopen zomer aan het Atlantic College in Wales, waar ook de Nederlandse koning Willem-Alexander zijn middelbare schooltijd heeft afgemaakt. Het is een school met een zeer internationale groep leerlingen, die zich buiten schooltijd ook maatschappelijk actief moeten tonen. 

Voor Mathilde en het gezin is de afwezigheid van Elisabeth nog steeds wennen. "Het is een aanpassing voor iedereen in ons gezin. Maar ik vind het vooral een verrijking voor haar. Ze studeert met leeftijdgenoten van over de hele wereld. Ze kan daar eerst genieten van een normaal leven, wat ik echt belangrijk vind. Een privéleven. Laat haar daar maar van profiteren. Ze is nog jong", zei de koningin. Dat haar dochter zich ook buiten school inzet, heeft haar steun en instemming. "Elisabeth engageert zich in veel domeinen. Ik moedig haar daarin aan.”

Dans en zang

Koningin Mathilde was in Mozambique om als stem van de VN te ijveren voor duurzame ontwikkelingsdoelen. Haar aandachtsgebied zijn vooral vrouwen en kinderen, en de zorg dat zij gelijke kansen krijgen, toegang tot onderwijs en medische zorg krijgen en gevrijwaard worden van geweld. De koningin voerde tientallen gesprekken, niet alleen met autoriteiten, maar ook met gewone dorpsbewoners.

"Als ik een gesprek voer met authentieke mensen, vergeet ik alles wat er om me heen gebeurt. Daar speelt mijn verleden als logopediste en mijn opleiding als psychologe een rol in. We hebben twee oren en één mond. Wat ik bedoel: we moeten dubbel zo hard luisteren als praten. Als iedereen dat zou doen, raken de problemen opgelost", aldus Mathilde.

Tijdens haar visite werd ze keer op keer verwelkomd met dans en zang, en kreeg ze prachtige omslagdoeken - capulana's - als geschenk. "Ik ga ze eerst tonen aan mijn kinderen en echtgenoot. En hen vertellen dat dit hoorde bij de hartelijke ontvangst bij elk bezoek. En dat er altijd werd gedanst - bij 30 graden. Ondanks de warmte hadden de mensen energie te over. Er deden zowel jongens als meisjes mee. Een mooie boodschap dat iedereen gelijkwaardig is, wat enkele jaren geleden hier nog niet zo was.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marina Martens

  En wat is voor hen een normaal leven? 2500€p/dag? En waarom? Om naar school te gaan? Nog jaren zal ze dit ontvangen alvorens ze koningin zal worden. Zo wil ik mijn kinderen ook een normaal leven geven. Afshaffen dat koningshuis en dotaties, heel grote besparing, dat ze werken gaan hoe iedereen dat moet doen.

 • sven vandevelde

  Tja met 2500 eur per dag zou ik ook wel genieten van mijn leven.

 • Gerd Peeters

  Voor zover je dat een normaal leven mag noemen?Altijd in het gezelschap van je moeder moeten te vertoeven als ze niet op school is?Die mensen weten niet wat normaal is.

 • Theo Van Hoof

  Hoe kun je spreken van een normaal leven als je een abnormaal bedrag van 2500€/dag ter beschikking krijgt?

 • Rudolphe V.DeBaere

  Een geengageerde vrouw met veel empathie.