Koningin Mathilde en prinses Elisabeth bezoeken Keniaans vluchtelingenkamp

Photo News
Koningin Mathilde heeft in haar functie als erevoorzitster van Unicef in Kenia het tweede grootste vluchtelingenkamp van het land bezocht: het Kakuma-kamp, waar vluchtelingen uit 18 landen verblijven. Voor de allereerste keer vergezelde ook prinses Elisabeth haar daarbij. Haar deelname werd tot het laatste moment geheim gehouden.

Een VN-vlucht van anderhalf uur bracht koningin Mathilde van de regionale luchthaven van Nairobi naar Kakuma. In haar zog reisden medewerkers van Unicef en Belgische perslui. Aan boord van het vliegtuig bevonden zich vier 'School in a box'-koffers en drie recreatiekits met sport- en spelmateriaal. Ook schooltassen gingen mee in de bagageruimte.

Onder toeziend oog van de koningin en de prinses werden de kisten bij aankomst in Kakuma overgeladen op terreinvoertuigen van de Verenigde Naties. Het Unicef-materiaal zal uiteindelijk bij 350 kinderen terechtkomen.

Photo News

Kakuma ligt in het noordwesten van het land, op 115 kilometer van de grens met Zuid-Soedan. Vluchtelingen uit Ethiopië, Somalië, Congo, Soedan en vooral uit Zuid-Soedan vormen de hoofdbrok van de bewoners. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, beheert het kamp.

In het kamp verblijven meer dan 110.000 minderjarigen, 10.000 zijn niet-begeleide kinderen. "Het gebeurt dat kindjes van amper drie jaar oud zonder ouders in het kamp aankomen", schetst Unicef-medewerker Patrick Karanga de schrijnende situatie. "Zij steken de grens over met Zuid-Soedan, daar wordt vastgesteld dat ze niet-begeleid zijn en dan worden ze overgebracht naar Kakuma." Ofwel zijn hun ouders gestorven, ofwel hebben ze tijdens de vlucht het contact met hun ouders verloren. 

Photo News

In het kamp kunnen alle 2,5- tot 9-jarigen terecht in een soort van kleuterschool of lagere school. Philippe Henon, woordvoerder van Unicef België, legt uit waarom het belangrijk is dat ze snel in een schoolomgeving terechtkomen: "Ten eerste willen we kleuters een echte kindertijd laten beleven, ten tweede dienen die teken- en muzieklessen ook om de aard van trauma’s op te sporen. Velen hebben verlatingsangst, concentratieproblemen, nachtmerries. Dat komt omdat ze getuige waren van geweld. Sommigen hebben vernietigde scholen en huizen gezien. Anderen zagen hoe familieleden gedood werden. Hoe sneller we die trauma's kunnen opsporen, hoe beter.”

Photo News

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth namen de tijd om met de kinderen te praten en te spelen. Ze gingen niet alleen in de klassen kijken, ook was er een bezoek aan een familie waar een moeder niet alleen haar eigen zes kinderen grootbrengt, maar ook nog eens twee adoptiekinderen. De koningin sprak haar bewondering uit voor de dame. 

 Toen de bezoeken aan de verschillende leercentra en gastgezinnen afgerond waren, kwam koningin Mathilde even kort terug op de eerste dag van de zending: “We hebben hier in Kakuma gezien dat Unicef veel projecten heeft om echt kwalitatief onderwijs te geven aan kinderen in noodsituaties en zeker ook aan meisjes. Het bezoek aan het opvangcentrum voor kinderen met trauma’s was heel emotioneel. Die kinderen hebben het heel moeilijk gehad”, vertelt de koningin. “Het was heel leerrijk voor mij en mijn dochter en een mooi voorbeeld van wat Unicef doet voor de bescherming van de rechten van de kinderen.”

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Fabienne Van Brussel

    Dat doet koningin Mathilde ook, er zijn talrijke projecten die lopen onder haar meterschap en Koninklijke hoede ... vooral projecten voor kinderen met een beperking zijn heel belangrijk voor haar. Eerst checken aub vooraleer je een commentaar zet zoals deze. Ze tenslotte ook ambassadrice van Unicef wat voor haar en Unicef een heel belangrijke noemer is.

  • Verstappen Martine

    Contrast in welke wieg je geboren wordt kon niet groter zijn.

  • Jan Janssens

    Ze zouden beter hier voor de mensen in belgie zorgen. Er zijn veel mensen die hier ook hulp nodig hebben vooral in brussel. Maar ja het buitenland is blijkbaar belangrijker.