Koning verkleint zijn ecologische voetafdruk

Photo News
De koning verkleint zijn ecologische voetafdruk - of toch die van het Koninklijk Domein in Laken. Het kasteel en alle andere gebouwen op de site zullen binnenkort verwarmd worden met restwarmte van de verbrandingsoven in Neder-Over-Heembeek, goed voor jaarlijks 2.700 ton minder CO2-uitstoot.

De Regie der Gebouwen en Brussel-Energie helpen het koningspaar te bezuinigen. Ze zetten op het Domein in Laken twee grote projecten op poten waardoor er minder fossiele brandstof verbruikt zal worden. Nu worden het kasteel en de serres nog verwarmd door een klassieke installatie die op stookolie werkt. Binnenkort zullen alle gebouwen hun warmte halen van de afvalverbrandingsoven in Neder-Over-Heembeek, die 5 kilometer verderop ligt.

Zo weinig mogelijk stookolie

"Vier vijfde van de warmte die nodig is om de gebouwen te verwarmen, zal van de verbrandingsoven komen", zegt Tine Deckers van de Regie der Gebouwen. "Als het vriest, zal nog bijkomend verwarmd worden met stookolie, maar doel is om zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken."

De Regie der Gebouwen doet aanpassingen aan negen stookplaatsen op het domein. Er worden ook hydraulische verbindingen gelegd, een kost van 228.500 euro. Brussel-Energie installeert dan weer het warmtenetwerk dat over het domein zal lopen. In september starten de (graaf)werken, die ongeveer een jaar zullen duren. Het kasteel en de serres moeten tegen de winter van 2020-2021 met restwarmte verwarmd worden.

Er wordt trouwens nog gezocht naar maatregelen om het kasteel energiezuiniger te maken. "Zoals de overschakeling van stookolie op aardgas of de plaatsing van condensatieketels", aldus Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen. "Daarvoor wordt dit najaar een studie opgestart."

De gebouwen in het Jubelpark gebruiken al sinds 2014 restwarmte van de afvalverbrandingsoven. Ook de Koninklijke Bibliotheek en het Rijksarchief maken vanaf deze winter van die restwarmte gebruik. 

Archiefbeeld Koninklijk Domein in Laken vanuit de ruimte (2006).
Google Earth Archiefbeeld Koninklijk Domein in Laken vanuit de ruimte (2006).24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Belachelijk! Waarom moet die familie in een kasteel leven? Hij zou beter zijn loon afstaan aan mensen die het geld echt nodig hebben! Met het geld dat we geven aan deze slechte staatsstructuur (politici, gemeenten, parlementen, koning, ...). Zou we het klimaat kunnen oplossen!

 • Gregoor Vogels

  Men zou ook nog het paleis van Brussel als enig paleis kunnen gebruiken en dat van Laken omvormen tot een bv bejaardentehuis... en het enorme,park van Laken verkopen om de staatsschuld te verlagen...

 • Daniel Bamps

  en gaat hij dan ook ophouden met rondjes met zijn helicopter te draaien en zodoende minder onnodig lucht te vervuilen?

 • Daisy Vanreet

  Allez, nu de rest van België nog. Zo gaan we er zeker geraken. En ondertussen maar verder smossen met energie.

 • Serge Aernoudt

  Zou dat ook kunnen gebruiken zo 'n beetje gratis restwarmte, en waarschijnlijk ik niet alleen.