Koning van Marokko onder vuur voor horloge van 1,2 miljoen: "Sommigen hebben hier niet eens elektriciteit"

EPA
"Het doet pijn om te zien dat onze koning zo het geld van ons land spendeert. En dat terwijl hier nog zoveel armoede is". Veel Marokkanen zijn niet mals voor hun koning Mohammed VI. En zij niet alleen: vanuit de hele wereld stromen afkeurende reacties binnen, nadat de vorst werd gespot met een horloge dat 1,2 miljoen dollar kost. 

Het uurwerk van de koning werd opgemerkt door het Instagram-account Insane Luxury Life, dat bijhoudt welke beroemdheden welke dure horloges dragen. De vorst heeft een uurwerk uit de Nautilus-reeks van het exclusieve Zwitserse merk Patek Philippe. Het horloge is bezet met 1.075 diamanten, en kost zo'n 1,2 miljoen dollar. 

Op de sociale media wordt er met veel verontwaardiging gereageerd. Veel Marokkanen vinden het prijskaartje van het horloge compleet buiten proportie, en spreken schande over hun koning. "Er zijn hier zoveel mensen die het moeilijk hebben. Moest het om een andere rijke man gaan zou het mij niet kunnen schelen, maar jij bent onze koning. Vergeet niet dat een groot deel van jouw geld van ons komt", klinkt het. Of ook: "Sommige mensen hebben hier niet eens elektriciteit of eten. Vooral in de bergen is er veel armoede. Er is geen eten, geen ziekenhuizen, niets. En dan draagt hij zo'n horloge", en "Met al dat geld had hij voor de arme bevolking van Marokko heel wat kunnen doen! Bah, wat een zakkenroller". Een ander stelt zich dan weer flinke vragen. "Hij is rijk omdat hij geld blijft ophalen bij de armen. Waar zit de logica?"schrijft hij. 

Verdediging

Toch zijn er ook mensen die in de bres springen voor hun koning. "Rijkdom en armoede heb je overal. Mohammed heeft een lange familiegeschiedenis en was al rijk voor hij koning werd. En hij is een uitstekende zakenman. Ik denk dus niet dat hij geld moet stelen van de armen", reageert iemand. Anderen zeggen dan weer dat er helemaal geen armoede is in Marokko. "Het Westen moet zich geen zorgen maken over ons. Wij eten geen vuilnis. Het ging nog nooit beter met ons land", en "Zelfs in Beverly Hills zal je daklozen vinden. Dat betekent niet dat wij een arm land zijn. Marokko staat op gelijke hoogte als Spanje en Frankrijk".

Geschenken

Mohammed VI is overigens ook niet te beroerd om horloges en juwelen als cadeau te geven: de Amerikaanse president Barack Obama kreeg in 2016 voor een waarde aan 87.000 euro aan geschenken ter gelegenheid van zijn afscheid. Hij mocht die overigens niet houden.

EPA47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abderrahim Elangouri

  Onlangs heeft King m6 een privé vliegtuig gekocht ter waarde van €67 miljoen. Alleen al de ingebouwd raket onderaan heeft een kostenplaatje van €20 miljoen.

 • michel vandenhove

  de mijne kost 3€ uit de action en werkt perfect......

 • Bruno Draulans

  Die mag ook dringend afvallen. Zijn kostuum scheurt bijna van zijn lijf... van weelde.

 • fred degret

  en dan proberen ze op ons gemoed te werken en hopen ze dat we storten voor het goede doel waarvan het grootste deel toch in de zakken verdwijnt van mensen die het niet (verdienen) nodig hebben

 • Luc Scheepers

  Die van ons kosten ons ook veel te veel.