Koning Filip steunt klimaatbeweging met elektrische wagen van 110.000 euro

Koning Filip heeft een dure, nieuwe auto.
Photo News Koning Filip heeft een dure, nieuwe auto.
Toen onze koning het Brusselse brandweerkorps ging bezoeken sprong één ding bijzonder in het oog: zijn nieuwe wagen. Het gaat om een elektrische Mercedes van bijna 110.000 euro. 

Het was al een tijdje duidelijk dat de koning neigde naar een klimaat-vriendelijker model van wagen. Een Mercedes S560e heeft namelijk een laadpaal nodig, want het is een plug-in hybride, en enkele maanden geleden werden er zo al een paar geïnstalleerd in de garage van het Koninklijk Paleis van Laken. Dit specifieke model is populair omdat het erg snel volledig kan opladen. Het duurt slechts anderhalf uur voor de accu weer is opgeladen, in vergelijking met laadtijden tot vier uur bij andere modellen. 

De koning sprak eerder dit jaar zijn steun al uit voor de jonge klimaatbetogers. “Een voortreffelijke uiting van de veerkracht van onze samenleving en de wil om samen vorm te geven aan onze toekomst. Zij vragen een nieuwe, rechtvaardigere, economische en sociale dynamiek. En een fundamentele aanpassing van onze levenswijze - om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen. De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt en met hen een stevige fundering bouwen die hen steun biedt.” 

Hij kreeg echter kritiek van onder andere NVA: “Hij steunt de betogers wel in woorden, maar wanneer worden dat daden?  Is hij misschien met de trein naar Davos gereden?”, vroeg N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge zich af. “De koning zou zijn wagenpark kunnen vergroenen en elektrisch rijden, hij zou zonnepanelen kunnen laten installeren op het koninklijk domein, hij zou vanaf nu met de trein kunnen reizen in Europa in plaats van beroep te doen op privévluchten van Defensie. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Wel, de koning heeft nu op één vlak alvast de daad bij het woord gevoegd. 

Het model Mercedes waar ook de koning in rijdt.
Mercedes Het model Mercedes waar ook de koning in rijdt.42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  "Gelukkig weten meer en meer mensen dat de elektrische wagen verre van groen is", 't is daarmee dat de verkoop exponentieel stijgt en de nieuwe elektrische modellen als paddenstoelen uit de grond rijzen (zie Volvo e.a.).

 • Hendrik Patyn

  Mr Tamsyn, en zou de koning geen gsm, laptop of iPad hebben? Gelukkig weten meer en meer mensen dat de elektrische wagen verre van groen is, en zal er maar een klein percentage van de Belgen de geste van de koning appreciëren. De vervuiling in Laken zal iets minder zijn, maar elders des te groter.

 • Ronald van rompaey

  Als ik het geld ervoor had reed ik ook met een elektrische wagen van 110.000 euro. Daar rijd ik nu met 4 auto's van 27500 euro gemiddeld 20 jaar mee.(5 jaar per auto).

 • Geert Tamsyn

  Hendrik Patyn, laat mij u geruststellen: Daimler heeft een "code of ethics" die kinderarbeid bij de winning van hun grondstoffen uitsluit, u kan die terugvinden op hun website.Kinderarbeid bij de winning van kobalt is trouwens een affaire van kleine obscure mijnen, waar grote firma's als bvb. Umicore geen zaken mee doen. Maar uw bezorgdheid siert u, mag ik nu aannemen dat u GSM, IPhone, laptop of IPad hebt weggegooid? De kans dat daar kinderarbeid mee gemoeid is, is veel groter.

 • Juan Esteban

  110.000 euro voor een elektrische wagen terwijl de gemiddelde Belg amper een auto van 20.000 euro kan permitteren, dan nog te zwijgen hoe ze de mensen afstraffen die zonnepanelen plaatsen met extra taksen en zelfs boetes.