Koning Filip blikt "ontroerd" terug op legertijd

Photo News
Precies veertig jaar nadat hij zelf begon aan zijn militaire opleiding, heeft koning Filip vanavond de nieuwe lichting officieren toegesproken. “Ik ben werkelijk ontroerd en blij dat ik jullie mag toespreken”, aldus de vorst, die veel mooie herinneringen heeft aan zijn tijd bij het leger.

De koning sprak de leerlingen toe tijdens de ceremoniële opening van het academiejaar van de Koninklijke Militaire School (KMS). Hij had zelf aangedrongen om aanwezig te zijn, omdat hij precies 40 jaar geleden aan dezelfde school zijn opleiding aanvatte. “Ik herinner me dat moment nog zeer precies. Vervuld van trots stond ik daar, een nieuwe wereld ging voor mij open”, zo blikte Filip terug.

Vervuld van trots stond ik daar, een nieuwe wereld ging voor mij open”

Koning Filip over zijn tijd als kadet

De koning wilde met zijn toespraak zijn persoonlijke band met de KMS nog eens benadrukken. Hij heeft nog steeds mooie herinneringen aan zijn periode in het leger. De onderlinge solidariteit, het gevoel van verbondenheid en de vriendschap zijn Filip bijgebleven, zo horen we in zijn omgeving. “Zijn vorming als jonge leerling-officier heeft een grote indruk op hem nagelaten. Het heeft hem als jongeman gevormd. De opleiding draait rond doorzettingsvermogen, moed en discipline. Je leert je zwaktes en je sterktes kennen. Hij is dankbaar voor wat hij heeft geleerd tijdens de opleiding”, zo klinkt het in de entourage van de vorst.

Cyberoorlogvoering is geen fictie

In zijn toespraak ging de koning ook in op de nieuwe conflicten waarmee een modern leger moet omgaan. “Jammer genoeg zijn er nog te veel brandhaarden in de wereld. En hoe langer hoe meer hebben we te maken met sluimerende en hybride bedreigingen. Media worden besmet, cyberoorlogvoering is geen fictie meer. Doelwitten zijn niet meer noodzakelijkerwijs legers, maar staten en in het bijzonder democratische regimes. Meer dan ooit mogen we niet vergeten dat vrede en democratie geen vanzelfsprekend gegeven zijn, nooit voor altijd verworven. Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog”, zo sprak de koning nog. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Mijn verloren tijd kan ik niet inhalen ... Voor een paar belgische franken een jaar gediend in Dossyn kazerne ! Wel in de bar van de officieren , veel zever gehoord en veel sterke drank getapt ?

 • Florien Dupond

  tuurlijk, schoon herinneringen, maar zijn herinneringen zijn de mijne niet. die krijgen een specialleke tot aangepaste freet.

 • rudolf jacobs

  hahaha die er nooit een was wil je zeggen,vaag maar eens aan zen collegas toenertijd als ze durven praten

 • Luc Scheepers

  Ontroerd omwille van de mooie herinneringen, dat geloof ik direct. Maar het zullen wel andere herinneringen zijn dan die van zijn medeleerlingen.

 • Theo Striem

  Een mooie tijd het milicien gebeuren Ik heb mij er nooit verveeld en veel geleerd