Koning Albert op affiche voor site die aanzet tot ontrouw

UNKNOWN
Koning Albert duikt vanaf morgen op in een affichecampagne van Ashleymadison.com, een datingsite die gericht is op mensen die in een relatie zitten maar toch graag eens naast de pot plassen en op zoek zijn naar een affaire.

Koning Albert zal samen met de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en prins Charles op 300 affiches in het Brusselse straatbeeld te zien zijn. "Wat hebben deze heren gemeenschappelijk?", luidt de tekst op de affiche.

Ashley Madison heeft 16 miljoen klanten in 25 landen. De datingsite wil zich nu lanceren op de Belgische markt en vermoedt dat ze hier een grote markt van potentiële schuinsmarcheerders kan aanboren. Ashley Madison voert ook elders in Europa 'iconen van ontrouw' op in zijn affichecampagnes. In Frankrijk figureren François Mitterrand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande in de campagne.

Iedereen polygaam
Volgens de woordvoerster van het bedrijf wil de campagne vooral aantonen dat niemand is gemaakt om monogaam te zijn, zelfs niet de leiders van een land. "Het is ons handelsmerk", zegt Hélène Antier, communicatieverantwoordelijke van de Canadese website. "We zijn op dezelfde manier te werk gegaan in alle landen waar we aanwezig zijn."

In Frankrijk vond het bedrijf niemand om de affiches te verspreiden, in België wel. Toch verwacht Ashley Madison dat de reacties in België negatiever zullen zijn dan in andere landen door de institutionele context. "Verschillende mensen hebben ons gewaarschuwd dat de foto van de koning op de affiches de Belgen wel eens zou kunnen choqueren".

Klachten
Vorig jaar was de Spaanse koning Juan Carlos er niet mee opgezet dat zijn beeltenis werd gebruikt in de campagne, maar het bedrijf verwacht niet dat het Belgische koningshuis zal reageren op de affiche. Gerechtelijke vervolgingen zijn er nog niet geweest. "De betrokken politici riskeren immers zo nog meer ruchtbaarheid te geven aan de campagne", besluit Antier.