Koning Albert met succes geopereerd aan zijn hart

De 83-jarige koning Albert werd maandag geopereerd in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel. Er werd een nieuwe klep aangebracht aan de uitgang van zijn hart.
Photo News De 83-jarige koning Albert werd maandag geopereerd in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel. Er werd een nieuwe klep aangebracht aan de uitgang van zijn hart.
Koning Albert is maandag met succes geopereerd aan zijn hart. Dat meldt het Koninklijk Paleis vandaag in een persmededeling.

Sinds meerdere jaren lijdt koning Albert aan een coronaire hartaandoening waarvoor hij al een operatie onderging in 2002. Een recent cardiologisch onderzoek wees op een verergering van de aantasting van de kransslagaders en op een significante stenose van de aortaklep. 

Aansluitend op deze eerste ingreep, die met succes werd uitgevoerd op 19 april, onderging koning Albert afgelopen maandag op 30 april een tweede interventie waarbij de aortaklep werd vervangen. Tijdens deze tweede ingreep, TAVI genoemd, werd de nieuwe klep aangebracht aan de uitgang van het hart.

"Beide operaties verliepen zonder complicaties en met zeer gunstige resultaten", zo bericht het Koninklijk Paleis. Koning Albert, vergezeld door koningin Paola is vandaag teruggekeerd naar het Kasteel Belvédère waar hij verder herstelt.

"Komt zeer vaak voor"

De chirurgische ingreep die koning Albert II onderging, komt zeer vaak voor bij oudere mensen. Dat zegt dokter Jean-Marc Marnette, hoofd van de afdeling hartchirurgie in het CHR van Namen, aan Belga. De slijtage van de aortaklep is de meest voorkomende aandoening bij oudere mensen in Europa. 

De vervanging van de hartklep kan gebeuren tijdens een openhartoperatie, maar ook met de TAVI-techniek. Daarbij wordt via een slagader een stent ingeplant, zonder de borstholte te openen. "Die techniek bestaat sinds enkele jaren en wordt vooral gebruikt voor oudere patiënten of voor risicopatiënten", legt Marnette uit. "In dit geval wordt de klep niet vervangen, maar plant men een nieuwe prothese in het midden van de aangetaste klep."

Hoewel er steeds risico's aan de ingreep verbonden zijn, is een TAVI minder ingrijpend. "Als alles goed verloopt, kan de patiënt twee of drie dagen na de operatie weer naar huis. Hij moet na de operatie medicatie nemen om het bloed te verdunnen, en met de cardioloog opvolgen of de nieuwe klep goed werkt."
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • didier de coster

  twas het moment om dna af te nemen , ze hebben da toch gedaan hoop ik ????

 • JOHN PHILLIPS

  Heb exact het zelfde moeten voor mijn vader Mr Raf Casier die chirurgen kunnen aan alles een draai geven met hun ingewikkelde uitleg, ook na een paar uur is het gelukt. Het grootte verschil is dat normale mensen hun leven hebben gewerkt en afgedragen,versleten zijn ,dan zeggen ze dat er risico's zijn,wat van die albert niet gezegd worden heeft nooit gewerkt zou in feite onsterfbaar moeten zijn.

 • gina duribreux

  graag weten wie betaald de bevolking of hij zelf kwestie van eerlijkheid tegen over bevolking

 • Edgard Gielis

  waarom komt hem nu naar belgie nu zijn ze goed hier anders zit hij altijd in italie en met de crises koop hij liever een boot in italie in plaats van hier in belgie

 • Karina Marten

  Mijn vader een gewone oude werkmens op rust met een pensioentje van 900 euro heeft net dezelfde ingreep gehad aan net dezelfde voorwaarden, de Koning kreeg geen voorrang op een ander en ik wens hem nog een lang en gelukkig leven.