Koning Albert krijgt nieuwe aortaklep

(Archieffoto)
Photo News (Archieffoto)
Koning Albert (83) krijgt over tien dagen een nieuwe aortaklep. Dat bevestigt hartchirurg Hugo Vanermen aan Belga. Gisteren liet Albert onderzoeken uitvoeren in het Brusselse Universitair Ziekenhuis Saint-Luc. Vanmiddag keerde hij terug naar het kasteel van Belvedère in Laken, na de nacht te hebben doorgebracht in het ziekenhuis.

De koning moest gisteren naar het ziekenhuis om te bepalen welke behandelingen hij kon krijgen voor zijn aortaklepstenose. Dat is een vernauwing van de aortaklep, die daardoor niet wijd genoeg open kan. De aortaklep zorgt er normaal gezien voor dat het bloed, dat van de linkerkamer naar de rest van het lichaam gepompt wordt, niet naar het hart kan terugkeren.

Nieuwe hartklep

Het ging niet om een spoedopname, maar de koning moest wel de nacht doorbrengen in het ziekenhuis. Over een tiental dagen krijgt de koning een nieuwe hartklep. Een zogeheten "aortaklepstenose" kan met medicatie of een operatie behandeld worden. In het geval van de koning is beslist om een operatie uit te voeren. Die zal over ruim een week plaatsvinden, maar de exacte datum voor de ingreep ligt nog niet vast, zegt Vanermen. 

"We wisten al enkele jaren dat zijn aortaklep aan het vernauwen was, nu werd het kritisch. De afgelopen tijd voelde hij af en toe druk op de borstkas. Hij was kortademig en sneller vermoeid. De koning maakte zich daar zorgen over", aldus de hartchirurg. "Het gaat om een weinig risicovolle, weinig invasieve ingreep. Alle verwachtingen zijn dat dat zeer vlot zal verlopen." Het Paleis geeft voorlopig geen commentaar.

Vanermen, die in 2000 vier overbruggingen aanbracht in het hart van de koning en nu toekijkt op de behandeling, bezocht Albert gisteravond op zijn kamer. "Ik heb de koning en de koningin gerustgesteld. Hij zal zich na de operatie beter voelen."

Al tijdje hartproblemen

De koning heeft al langer hartproblemen. In 2000 kreeg hij al vier overbruggingen omdat zijn kransslagaders vernauwd waren. Het is trouwens een familiekwaal: ook zijn broer, halfbroer en vader hadden een zwak hart. Albert wordt dit jaar 84.

Koning Albert en koningin Paola.
Photo News Koning Albert en koningin Paola.

Van het hart over de ogen en de huid terug naar het hart

Koning Albert (83) heeft al een lang medisch parcours afgelegd. Het hart, de ogen en de huid zijn de voornaamste problemen waarmee hij kampt. Een overzicht:

29 januari 2000: Albert moet onder het mes voor een rugoperatie. Vijf dagen na de ingreep mag hij het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst verlaten.

12 april 2000: Albert wordt in allerijl naar het OLV-ziekenhuis overgebracht met hartproblemen. Een viervoudige bypassoperatie blijkt nodig te zijn.

8 november 2002: De vorst komt met zijn motor ten val in Zuid-Frankrijk en breekt zijn enkel.

2 februari 2006: Oogoperatie 1. Koning Albert wordt in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen aan het linkeroog geopereerd. Dankzij een nieuwe techniek wordt hij verlost van cataract.

26 juni 2007: De koning komt in Laken ten val. Hij wordt met een breuk van het dijbeen overgebracht naar het Sint-Janziekenhuis in Brussel. In de vroege avond wordt hij geopereerd.

22 februari 2008: Oogoperatie 2. Precies twee jaar nadat hij aan het linkeroog werd geopereerd voor cataract, wordt koning Albert in het UZ Antwerpen ook verlost van deze kwaal aan zijn rechteroog.

17 november 2011: Koning Albert gaat onder het mes voor een gezwel aan de zijkant van de neus. De vorst leed aan een vorm van huidkanker. De operatie verloopt probleemloos en tegen de avond is de koning alweer thuis.

7 juli 2014: De koning wordt in het ziekenhuis behandeld voor een 'basocellulair epithelioma' op de hoofdhuid. Dat is de meest voorkomende vorm van huidkanker.

3 november 2014: Albert ondergaat opnieuw een chirurgische behandeling van huidkanker. Deze keer gaat het om tumoren op het voorhoofd en de hoofdhuid.
33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Maria Bastiaansen

  Ik moest 3maanden wachten maar ja ben geen expert koning he

 • Danny Holdensrath

  ik moet ook geopereerd worden aan mijn hart, ik kijk er al naar uit wanneer het in de krant komt.

 • Cooks Roy

  Een voorzschoot groot, twee koningen en twee koninginnen (en dan is de derde koningin enige tijd geleden nog overleden). Dan nog een hoop regeringen... Waarin een klein land toch groot kan zijn.

 • Sanne Vermeulen

  Interesseert de mensen toch niet? Dat hij maar naar zijn jacht in Italië gaat

 • Jan Corneillie

  Mijn nonkel ook, maar daar wordt niet over geschreven ?! Toch wens ik hen beiden beterschap.